PAVLE RADIĆ: Požari primitivizma i bahatosti

19 sep 2014

Novosadski fragmenti

Građane možda ne interesuje privatnost ovog ili onog političara, ali ih itekako interesuje kako političari obavljaju poslove od javnog interesa. Za to treba da postoji kritično oko javnosti, medijski javni servisi. Durili se ili ne, političari s tim moraju računati. Čak i kod nas, gde su javni informativni servisi pod neprestanim pritiskom vlastodržaca.

Elem, stvar u Novom Sadu je počela naizgled banalno. Roditelji dece žalili su se RTV-u da im deca u jednom vrtiću nisu sasvim bezbedna. Borave u potkrovlju koje nema adekvatno stepenište za slučaj nužde. Imajući u vidu tragedije u Novom Sadu izazvane požarima, nedostatak adekvatnog izlaza u slučaju nužde zabrinuo je neke roditelje. Posle niza požara sa tragičnim posledicama, razumljivo je da roditelji možda duvaju i na hladno. I nije im zameriti!

Neki zabrinuti roditelji obratili su se RTV-u kako bi upozorili na problem. Urednici su profesionalno reagovali i u vrtić poslali TV reportera da proveri o čemu se radi. Uostalom, na zabrinutost roditelja RTV – a posebno nadležni gradski organi – apsolutno su dužni reagovati. Jer bi trebalo da su u službi građana; tu su gde jesu zbog građana, a ne obrnuto. To je aksiom.

Ekipa RTV-a se uputila u vrtić na zadatak. Videti, snimiti, razgovarati, ne prejudicirati. Tražiti objašnjenja. I obavestiti javnost o čemu se radi. Po potrebi animirati nadležne gradske organe za rešavanje problema i pratiti dalje aktivnosti ako problem zaista postoji. Šta više očekivati od medijskog javnog servisa? Kad tamo, TV ekipi zabranjen ulaz i snimanje u vrtiću. Kao da se radi o privatnom posedu ili objektu od posebne namene za koji je potrebna specijalna dozvola za snimanje. Kao da nije reč o objektu posebne osetljivosti, jer u njemu borave deca. RTV je korektno o tome izvestila javnost u „Novosadskim razglednicama“. Kako ni u ponovljenom pokušaju reporterima nije dozvoljen ulaz u objekat, urednici su verovatno tražili objašnjenje od Gradske uprave. Pri tome je RTV profesionalno izvestila i o prvom, i o drugom neuspelom pokušaju da snime sporni prostor i da eventualni problem učine javnim. Da, ako problem zaista postoji, upozori na njegovo rešavanje dok ne bude kasno.

Valjda zatečena medijskim bavljenjem ovim pitanjem, Gradska uprava je reagovala tako što je 15. septembra u „Novosadske razglednice“ poslala Miroja Jovanovića, jednog od četvoro (!) pomoćnika gradonačelnika Miloša Vučevića (koliko li pomoćnika ima onda gradonačelnik Njurorka?). Jedan od osnivača Treće Srbije i doktorant prava, kako stoji na internet prezentaciji, Jovanović je došao u studio da objasni o čemu se radi. I dobro je što je došao. Da građani vide ko i kako brine o njihovim problemima.

Prve reakcije doktoranta prava su osorno obraćanje voditeljki programa zbog navodne hajke RTV protiv aktuelne gradske vlasti. RTV se, reče, bavi uličnim tračevima, a „ne proverom dokumentacije“. Po trećesrbijancu Miroju, ispade da zabrinuti roditelji koji su se javljali RTV, šire ulične tračeve! Alal vera doktorantu prava na shvatanju funkcije koju obavlja, na poštovanju zabrinutih građana, na poznavanju uloge javnih medijskih servisa. Sledi potom lekcija voditeljki programa šta se može, a šta ne može objaviti „dok se ne proveri dokumentacija“. Ko zna koliko bi vakela pretencioznog trećesrbijanca o tome trajala – kao da je RTV njegova prćija – da voditeljka nije popustila i skratila raspravu tražeći izlaz iz neugodne situacije. Stvar je završila tako da će gradska vlast, po Mirojevim rečima – i dalje, kao i do sada – raditi na poboljšanju bezbednosti u svim objektima gde deca borave.

Koliko god banalno, gostovanje osornog trećesrbijanca Miroja u „Novosadskim razglednicama“ je poučno. Pokazalo je koliko ne razume javnost, ulogu medijskih javnih servisa i posebno prava građana da traže od vlasti i javnih službi da se bave njihovim problemima. Uostalom, spominje li se Treća Srbija u Novom Sadu po bilo čemu drugom sem po skandalima. U „Informatici“ (doniranje oko 30.000 evra prikupljenih od građana na ime komunalnih usluga, za bizarni album podobnog muzičara), u „Lisju“, u Kulturnom centru Novog Sada. Svugde gde su od aktuelne gradske vlasti postavljeni na odgovorne položaje. Na kritike građana, trećesrbijanci odgovaraju da je reč o stranim plaćenicima i ustašama. Eto kako tretiraju građane koji kritički prate njihov rad.

Da samo osorni Miroje na građane, medije i javost gleda sa nipodaštavanjem, ni po jada. Javnost i javni medijski servisi baš zato osornim vlastodršcima ne smeju da dozvole takvo ponašanje. U protivnom…

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!