PAVLE RADIĆ: Orić, licemerje i napredni radikali

12 Oct 2017

Dok Srbijom haraju ratni zločinci – moralna panika zbog oslobađanja Nasera Orića

Među standardno licemernim reakcijama srpskih zvaničnika na svaku presudu stranih sudova za ratne zločine koja im nije po volji, huškačkom reakcijom povodom oslobađajuće presude Oriću pred sudom u Sarajevu visoko je odskočila ministarka pravde Nela Kuburović. Za one kojima se ministarka činila samozatajna i poslušna vođi, sad je jasno da je odlično ovladala nacionalističkom školom retorike, pa je jasno zašto je iz korpusa mladoradikala promovisana na jedno od moralno najvažnijih mesta u društvu. Zar je onda čudno što nam je pravosuđe takvo kakvo je – kompromitovano, farsično.

Za dobronamerne po ko zna koji put treba ponoviti – ni jedan zločin ne sme da se zaboravi. Ni jedna nevina žrtva ne sme biti prećutana, svakom osumnjičenom za zločine treba individualno i nepristrasno suditi. Među ostalima i Naseru Oriću i onima koji su s njim ratovali po bosanskom Podrinju tokom minulog za Bošnjake (ali i za “obične“ građane srpske i drugih nacionalnosti) bez sumnje nametnutog rata u kojem je bilo i ne malo nevinih srpskih žrtava. Za Orića – i svakog osumnjičenog – prikupljanje dokaza i verodostojnog svedočenja moralo se temeljiti na pouzdanim moralnim kriterijumuma istražitelja zločina i visokoj tužilačkoj profesionalnosti otpornoj na svaku vrstu pritisaka. Samo tako pripremljene optužnice su dobro utemeljene i upotrebljive za svaki nepristrasan sud, sudilo se Oriću ili kom drugom, Srbinu, Hrvatu, Bošnjaku, Albancu, bilo kome za koga postoji sumnja da se ogrešio o ljudskost.

Da li je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, neprekidno izloženo pritiscima dominantnih nacionalista, tako spremalo optužnicu za Orića i druge osumnjičene za zločine nad Srbima? Ako nije, onda pod izgovorom namirenja pravde prema žrtvama – sudovima podmeće politikantstvo i moralnu trulež koja ne samo da neće namiriti pravdu prema srpskim žrtvama nego dodatno razara ovo društavo. Apriorna kvazipatriotska sablažnjavanja i lažno moralisanje izazvano nezadovoljstvom sudskim presudama bez stručne analize sudskog procesa – najpouzdaniji je znak farsičnog odnosa ne samo prema zločinima i žrtavama, prema pravu i pravdi, nego i prema ukupnoj pravnoj praksi društva. Krajnje je nemoralno pred milionima TV gledalaca teatralno navoditi imena žrtava i način njihove egzekucije – što Vučić ne čini prvi put – jer umesto pijeteta prema žrtvama želi homogenizovati mase i podjariti njihove strasti.

Selektivan odnos prema zločinima i zločincima i licemerje prema presudama koje se ne uklapaju u unapred proglašene „istine“ u Srbiju nažalost traje manje-više od završetka ratova do danas. Moralno zgražavanje vrhova vlasti i njihovih propagandista povodom za njih nezadovoljavajućih presuda stranih sudova za ratne zločine nad Srbima najobičnija je farsa sve dok se po Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima Srbije slobodno šepure brojni pojedinci opravdano sumnjičeni za ratne zločine na ratištima bivše države; dok se osuđenim Srbima za ratne zločine pred domaćim sudom (najniže rangiranim u hijerarhiji organizacije i izvršenja zločina) farsično obaraju presude i suđenja odlažu u nedogled; dok se pred domaći sud za ratne zločine ne izvede makar jedan visoko rangirani starešina vojske i policije za koje postoje ozbiljne indicije odgovornosti za ratne zločine; dok presuđene ratne zločince u Haškom tribunalu posle (delom) izdržane kazne sačekuju državne delegacije sa počastima pa se isti potom šepure na javnim mestima, drže predavanja, pišu (oni ili trabanti im) i promovišu knjige; dok je u Srbiji udobno zbrinut Mladićev general odgvoran za granatiranje centra Tuzle u kojem je 25. maja 1995. na pravdi boga ubijeno 75 Tuzlaka u cvetu mladosti (posle suđenja u BiH i osude na 20 godina zatvora general Novak Đukić je pobegao u Srbiju; Srbiji ne pada na pamet da ga vrati u BiH na izdržavanje kazne); dok u vrhovima vladajućih stranki sede ratni huškači i širitelji mržnje…

(Autonomija, fotografija Specijalnog suda za ratne zločine i organizovani kriminal u BG: RFE/RL)

Podelite ovu stranicu!