Pavićević: Vlast suzbija sve oblike aktivizma građana

01 dec 2017

"Vlast zauzima gotovo sve poluge, oslanja se na socijalnu prinudu, na resore sile, službe bezbednosti, kontrolu kroz finansijske tokove i na druge načine"

Vlast pokušava da suzbija sve oblike aktivizma građana, i to snažnije nego stranačke protivnike, ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević.

„To je polje gde je ostalo još nešto slobode koju treba zaštititi i braniti i u tom kontekstu misija fakulteta je i da štiti neku vrstu slobode koju bi studenti trebalo da imaju, utoliko više što su ovo studenti FPN“, rekao je Pavićević za Novi Magazin, govoreći o prekršajnim prijavama zbog protesta Protiv diktature.

Upitan o karakteru političkog sistema u Srbiji, Pavićević je rekao da je reč o nekom obliku autoritarnog režima.

„To je sigurno neki oblik autoritarnog režima koji ima neku vrstu izborne legitimacije, ali teško bismo rekli da su izbori slobodni i fer“, rekao je Pavićević.

„Osobina tih režima je da se institucije ne poštuju, a u nekim segmentima ide se i preko toga. Ne samo da se ne poštuju institucije, nego se ide u širu kontrolu određenih važnih aktera i kanala, onih koji se tiču ostvarivanja moći i finansijskih tokova“, objasnio je Pavićević.

On je ukazao da u Srbiji postoji duboka podela na „naše“ i „njihove“ i da građani više ne očekuju da ih vlast tretira kao ravnopravne.

Vlast zauzima gotovo sve poluge, oslanja se na socijalnu prinudu, na resore sile, službe bezbednosti, kontrolu kroz finansijske tokove i na druge načine, smatra Pavićević.

Uzmite sad to uskraćivanje kredita medijima, ili cinično obrazloženje za odbijanje krivične prijave novinara za napade tokom inauguracije, ili to što policija ni posle godinu dana istrage nije utvrdila šta se desilo u Savamali, zaključio je Pavićević.

(Novi magazin, foto: N1) 

Podelite ovu stranicu!