Pataki: Omogućiti ženama preventivne preglede

07 apr 2015

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) apeluje na Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene institucije da obezbede pravovremene preventivne preglede koji mogu da ukažu na rizike, omoguće rano otkrivanje, ali i olakšaju i ubrzaju borbu protiv eventualnih oboljenja, izjavila je danas predsednica tog Foruma Ana Pataki.

Pataki je u pisanoj izjavi upozorila da u Srbiji danas ne postoje sistemska rešenja kojima bi se rešila pitanja preventivnih pregleda za žene i omogućila im da svakodnevno, na dostojanstven način i u prihvatljivim rokovima, provere svoje zdravlje i obave redovne sistematske preglede.

Funkcionerka LSV je upozorila i na opasnosti zanemarivanja zdravstvenih tegoba sa kojima se može suočiti svaka devojka ili žena.

„Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, koji svake godine pogodi blizu 4.000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1.600 žena godišnje izgubi bitku za život. Po ovoj neslavnoj statistici zauzimamo drugo mesto u Evropi. Podaci još više zabrinjavaju ako znamo da je rak dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme“, objasnila je Pataki.

Na prvoj Skupštini Svetske zdravstvene organizacije održanoj 1948. godine u Ženevi, odlučeno je da se 7. april proglasi Svetskim danom zdravlja, počevši od 1950. godine. Ova odluka je pokazala svest i zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije za zdravlje ljudi širom sveta, posebno u najugroženijim zemljama, uz akcenat na to da treba više pažnje posvećivati zdravstvenom stanju svakog pojedinca i pojedinke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!