Pastor: Uskoro „omnibus dva”, statut na ledu

04 Aug 2009

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je za “Dnevnik” da je nakon razgovora s presdedn…

Ištvan PastorPredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je za “Dnevnik” da je nakon razgovora s presdednikom Srbije i liderom Demokartske stranke Borisom Tadićem zaključio da ne postoji namera za skorije usvajanje predloženog statuta Vojvodine, ali da bi u septembru mogao biti usvojen samo zakon o nadležnostima Pokrajine.
– Posle razgovora s predsednikom Tadićem, prošlog četvrtka, uvideo sam da ne postoji čvrst i definitivan dogovor ili namera o skorijem usvajanju statuta Vojvodine. Sad se razmišlja o tome da se iz ćorsokoka izađe tako što bi se pred republičkim poslanicima najpre našao zakon o nadležnostima, negde tokom septembra. A kad je reč o statutu, videćemo kako će se stvari dalje razvijati – rekao je Pastor.
Na pitanje da li je predsednik objasnio zbog čega je predloženi statut sporan i znači li to da će nakon eventualnog usvajanja “omnibusa dva” vojvođanski parlamentarci morati da pišu novi tekst najvišeg pravnog akta Pokrajine, lider SVM-a je kazao da se pokazalo da “kamen spoticanja” predstavlja odredba koja se odnosi na uređivanje odnosa, odnosno pravo Pokrajine da donosi skupštinske odluke koje bi imale značaj zakona u oblastima koje uređuje Pokrajina.
– Osnovne zamerke vezane su upravo za to pitanje, iako je uređivanje odnosa u oblastima koje su u nadležnosti Pokrajine garantovano i Ustavom Srbije. Zato mislim da neće biti bitnijeg iskoraka u odnosu na sadašnju situaciju kad je reč o statutu, jer očito postoji niz spornih stvari, ne samo za predsednika nego i za druge političke stranke unutar parlamentarne većine. A predsednik Tadić je u tom kontekstu spominjao samo tu odredbu o odlukama sa značajem zakona, jer se u tome, navodno, vidi mogućnost gradnje paralelnog pravnog poretka unutar Srbije, što je zapravo nepostojeća opasnost – naveo je Pastor.
Napomenuo je da u razgovoru ipak nije detaljnije razmatran predloženi stautut, jer je to pitanje, kako je ocenio, “već oglodana kost”.
Lider SVM-a smatra da bi usvajanje samo zakona o nadležnostima, bez potvrđivanja novog statuta, bilo “polovično rešenje i produžavanje protivustavnog stanja”, pošto najviši pravni akt Pokrajine ne bi bio usaglašen s vežećim Ustavom već bi i dalje bio na snazi aktuelni Statut APV napisan pre gotovo dve decenije.
– Moguće je da se rešenje traži u usvajanju zakona o nadležnostima kao prvom koraku, jer je tu manevarski prostor Republičke vlade i parlamenta mnogo veći nego kad je reč o statutu, za koji može da se da ili uskrati saglasnost. Rasplet priče nikako nije dobar za Vojvodinu, ali čini mi se da će jedini pomak u tom pogledu biti usvajanje zakona o nadležnostima – ocenio je on, i dodao da to “krnje rešenje” neće rešiti problem, već će pitanje statuta i dalje ostati “pod pritiskom i napetošću”.
Inače, dugo iščekivani razgovor sa šefom države i liderom DS-a, koji se ipak desio prošle nedelje, Pastor smatra važnim “jer je time prevaziđena značajna napetost koja je postojala poslednjih nekoliko meseci”. On je naveo da su tom prilikom otvorena i druga značajana pitanja, među kojima i zakoni o informisanju i o nacionalnim savetima, kao i inicijativa koju je pre nekoliko meseci s liderima DSVM-a i DZVM-a uputio predsedniku Srbije o konstituisanju mešovite radne grupe istoričara koji bi trebalo objektivno da sagledaju zločine nad civilima u Vojvodini za vreme i nakon Drugog svetskog rata, “kako bi se stvorila osnovna pretpostavka za definitvno nacionalno pomirenje”.
Dodao je da je razgovor vođen u generalno dobroj atmosferi i da je zaključeno da bi u narednom periodu takve susrete trebalo održavati češće.
– SVM se potvrdio kao dosta pouzdan partner aktuelnoj koaliciji, ali izgleda da to nije uvek dobro, jer se pokazalo da, ako ste pouzdani, onda dođete u sitauciju da budute zapostavljeni – primetio je Pastor.
Iako je zadovoljan zbog toga što je do susreta s Tadićem došlo, Pastor je istakao da stav SVM-a o preispitivanju daljeg učešća u parlamentarnoj većini Skupštine Srbije “nije skinuto s dnevnog reda, već je samo odloženo, pošto je u međuvremenu odloženo i glasanje o brojnim zakonima koji su za nas veoma važni”.
Komentarišući aktuelne sukobe u vladajućoj koaliciji između SPS-a i G17 plus, Pastor je kazao da to nije tema kojom se on mnogo bavi, jer smatra da svi treba da se ponašaju odgovorno i u skladu sa svojim opredeljenjima.
– Koliko mi je poznato, uprkos sukobima između G17 plus i SPS-a, postoji dovoljna parlamentarna većina za usvajnje zakona o informisanju, pa ne verujem da će taj sukob ozbiljnije destabilizovati koaliciju – ocenio je lider SVM-a.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!