Pastor: SVM protiv Predloga deklaracije o promeni ustava

21 Sep 2014

Da li je SVM još uvek deo vladajuće koalicije?

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da njegova stranka neće glasati za Predlog deklaracije o potrebi promene Ustava Srbije ili donošenja novog ustava, jer iza nje stoji pokušaj skupljanja dnevnopolitičih poena i nanosi štetu ideji autonomije te pokrajine.

Taj predlog deklaracije inicirala je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), a svojim potpisima su ga podržali i poslanici Demokratske stranke (DS) i Nove demokratske stranke (NDS).

“Kako je reč o temi koja je hiljadu puta značajnija od bilo kakvog dnevnopolitičkog poigravanja, mi u tome nismo i nećemo učestvovati. Oni koji su izneli ovaj dokumenat moraće sami o njemu i da glasaju”, rekao je Pastor za današnji novosadski Dnevnik.

On je naveo da je SVM-u taj dokument dostavljen kada je za njega već obezbeđena neophodna poslanička podrška, i to uz poruku tipa: “evo, mi imamo dovoljno potpisa pa vi kako hoćete”.

Tu inicijativu potpisima su podržala 64 poslanika LSV, DS i NDS. Te tri stranke su tokom avgusta i septembra pregovarale o ulasku NDS-a u vladajuću koaliciju, u kojoj je, pored DS-a i LSV-a, i SVM. Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika.

Pastor je rekao da je promena Ustava Srbije svakako nužna, ali do nje neće doći sada, zbog čega je sporan momenat u kojem se deklaracija predlaže, kao i pojedine formulacije iz samog dokumenta, što nanosi štetu ideji autonomije Vojvodine i “stvara konflikt”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!