Pastor sutra sa predstavnicima stranaka o budućnosti pokrajinskih vlasti

15 Sep 2014

Da li će se svi odazvati?

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održaće sutra sastanak sa predstavnicima stranaka koje imaju svoje poslanike u pokrajinskom parlamentu, na temu o budućnosti pokrajinskih vlasti.

Pastor je ranije rekao da očekuje da će na sastanak doći ili predsednici partija ili njihovi izaslanici, a u njegovom kabinetu danas nisu mogli da potvrde da li su poziv na sastanak prihvatili svi.

Dodao je da je ideja da se zajednički, “kroz jednu programsku vladu”, u kojoj će učestvovati svi kojima je značajno rešavanje važnih pitanja, dođe do rešenja.

“Cilj je da pokušamo naći rešenje za ovu situaciju. Moja ideja je da sednemo za isti sto i da razgovaramo o stvarima važnim za Vojvodinu. Obaveza pokrajinskih organa vlasti je da rešavaju probleme, a ne da dokazuju svoj legitimitet”, kazao je Pastor.

Dodao je da očekuje da je moguće postići dogovor. “Ako smo mogli da postignemo konsenzus oko donošenja novog Statuta Vojvodine, ne vidim razlog zašto to ne bismo i sada uradili”, kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, “nepobitno” je da danas postoji jedna matematički čvrsta parlamentarna većina, ali je isto tako jasno da protekli meseci protiču u neprestanim pokušajima destabilizacije

Pastor je ponovio da prevremenih izbora u Vojvodini neće biti, jer postoji parlamentarna većina i jer izbori nikome nisu u interesu. Prema njegovim rečima, država nema novaca za organizovanje tih izbora, niti ima vremena da tri-četiri meseca provodi u predizbornoj kampanji i u trošenju vremena i snage. “Zato moramo preostalih godinu i po dana da posvetimo rešavanju onih pitanja koja se ne rešavaju”, kazao je Pastor.

On je naveo da pokrajinske vlasti moraju da rešavaju pitanja poput pripreme za neminovnu promenu Ustava Srbije i definisanja budućeg ustavno-pravnog položaja Vojvodine. Dodao je da mora da se pristupi izradi zakona o finansiranju Vojvodine, jer je taj zadatak trebalo da bude okončan do kraja 2008. godine, a nije ni nakon šest godina. “Tu je i pitanje Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, koji mora da bude donet paralelno sa zakonom o finansiranju. Tu je i pitanje budžeta za 2015. godinu, gde će nam se ponoviti prepucavanja oko pitanja koliko Vojvodini pripada od budžeta Srbije. Tu je i pitanje pomeranje sa mrtve tačke važnih infrastrukturalnih projekata…”, naveo je Pastor.

Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Pastorovog Saveza vojvođanskih Mađara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!