Pastor: Spojiti lokalne i pokrajinske izbore

26 mar 2015

Pokrajinski i lokalni izbori uvek bili istoga dana i do toga se uvek dolazilo dogovorom

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor smatra da pokrajinske i lokalne izbore treba održati istovremeno, da je to najracionalnije rešenje i sa ekonomskog i sa političkog aspekta, i da je do takve odluke moguće doći dogovorom.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i skupštine AP Vojvodine, Pastor u intervjuu za „Politiku“ objašnjava da je dogovor moguć ako preovlada razum, a nada se da hoće.

Na pitanje na čemu temelji uverenje da je dogovor oko izbora moguć kad naprednjaci i demokrate imaju suprotstavljene stavove, Pastor je rekao „Mi naprosto imamo nekakav ‘dan D’, a to je 90 dana pre 22. juna“.

„Tada ističe mandat sadašnjem sazivu pokrajinskog parlamenta i do kada se moraju održati pokrajinski izbori, znači polovina marta sledeće godine. Kada manje-više bude poznat datum održavanja lokalnih izbora, mislim da bi tada moglo da se razgovara i dogovori da i pokrajinski budu istog dana“, rekao je on.

Pastor je podsetio da su poslednjih 10 do 15 godina, pokrajinski i lokalni izbori uvek bili istoga dana i da je do toga uvek dolazilo dogovorom.

Povodom razgovora sa Bojanom Pajtićem i Nenadom Čankom rekao je da će biti još jedan sastanak kome će domaćin biti LSV i da se nada da će okončati dogovor i javnosti reći ono što do sada nisu.

Na pitanje kako je zadovoljan vladom Aleksandra Vučića posle skoro godinu dana i da li su ostvarena obećanja iz koalicionog sporazuma sa SNS, Pastor je rekao da je i zadovoljan i da nije. „Zadovoljan sam odnosom, komunikacijom otvorenošću. Realizacijom onoga što smo potpisali nisam zadovoljan, kao što nijedan građanin, mislim , nije zadovoljan onim što smo uspeli da uradimo za proteklu godinu“.

Na pitanje ko je kriv za to Pastor smatra da se radi o jednom dugom procesu koji nas je doveo u ovu situaciju.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!