Pastor: Sednica skupštine 22. ili 23. septembra, neće biti izbora

06 sep 2014

"SVM ne okreće leđa nikom"

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor najavio je da će sednicu pokrajinskog parlamenta zakazati za 22. ili 23. septembar i dodao da je „potpuno sigurno“ da prevremenih pokrajinskih izbora neće biti.

Pastor je za današnji novosadski Dnevnik rekao da će na dnevnom redu biti odluke o Pokrajinskoj vladi, ombudsmanu, pokrajinskom javnom pravobraniocu, i verovatno o novom poslovniku.

„To su četiri akta veoma značajna za sprovođenje Statuta i mislim da će postojati kvorum za otvaranje sednice, kao i da će biti obezbeđen dovoljan broj glasova za izglasavanje pomenutih odluka“, kazao je Pastor.

Dodao je da „u ovom trenutku“ postoji parlamentarna većina, ali je ocenio da suština nije u tome, već pitanje šta ta većina objektivno može uraditi i kakav je efekat toga.

„Da bude sasvim jasno: mi ne rušimo sadašnju parlamentarnu većinu niti je napuštamo. SVM ne okreće leđa nikom“, rekao je Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Dodao je da SVM samo želi da iz pozicije u kojoj je, gde je istovremeno partner i jednoj i drugoj političkoj grupaciji, ali na različitim nivoima vlasti, učine svima „dobru uslugu“ i stvore uslove da se razgovara o važnim stvarima za Vojvodinu.

Pastor je rekao da je „potpuno sigurno“ da prevremenih pokrajinskih izbora neće biti.

„Ubeđen sam u to da se neće stvoriti formalnopravni uslovi za njihovo raspisivanje. No, još i važnije, neće ih biti i zbog toga što to naprosto nije u interesu države jer bi, objektivno govoreći, raspisivanje izbora zakočilo proces njenog stajanja na noge“, naveo je Pastor.

Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i SVM-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!