Pastor pozvao predsednike stranaka na razgovore o Vojvodini

10 sep 2014

Predlaže programsku vladu

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor uputio je danas pismo predsednicima stranaka koje imaju svoje poslanike u pokrajinskom parlamentu, s pozivom na razgovore o budućnosti pokrajinskih vlasti.

Pastor je na konferenciji za novinare rekao da u utorak, 16. septembra, očekuje da oni ili njihovi izaslanici dođu na razgovore u Skupštini Vojvodine.

Dodao je da je ideja da se zajednički, kroz jednu programsku vladu, u kojoj će učestvovati svi kojima je značajno rešavanje važnih pitanja, dođe do rešenja.

“Cilj je da pokušamo naći rešenje za ovu situaciju. Moja ideja je da sednemo za isti sto i da razgovaramo o stvarima važnim za Vojvodinu. Obaveza pokrajinskih organa vlasti je da rešavaju probleme, a ne da dokazuje svoj legitimitet”, kazao je Pastor.

Dodao je da očekuje da je moguće postići dogovor. “Ako smo mogli da postignemo konsenzus oko donošenja novog Statuta Vojvodine, ne vidim razlog zašto to ne bismo i sada uradili”, kazao je Pastor.

On je ocenio da građani Vojvodine sa zabrinutošću prate šta se dešava u toj pokrajini. “Građani nam kažu: ‘Dosta bre više, ne razumemo šta radite i pravo da vam kažemo i ne zanima nas’”, rekao je Pastor

Prema njegovim rečima, “nepobitno” je da danas postoji jedna matematički čvrsta parlamentarna većina, ali je isto tako jasno da protekli meseci protiču u neprestanim pokušajima destabilizacije

Pastor je ponovio da prevremenih izbora u Vojvodini neće biti, jer postoji parlamentarna većina i jer izbori nikome nisu u interesu. Prema njegovim rečima, država nema novaca za organizovanje tih izbora, niti ima vremena da tri-četiri meseca provodi u predizbornoj kampanji i u trošenju vremena i snage. “Zato moramo preostalih godinu i po dana da posvetimo rešavanju onih pitanja koja se ne rešavaju”, kazao je Pastor.

On je naveo da pokrajinske vlasti moraju da rešavaju pitanja poput pripreme za neminovnu promenu Ustava Srbije i definisanja budućeg ustavno-pravnog položaja Vojvodine. Dodao je da mora da se pristupi izradi zakona o finansiranju Vojvodine, jer je taj zadatak trebalo da bude okončan do kraja 2008. godine, a nije ni nakon šest godina. “Tu je i pitanje Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, koji mora da bude donet paralelno sa zakonom o finansiranju. Tu je i pitanje budžeta za 2015. godinu, gde će nam se ponoviti prepucavanja oko pitanja koliko Vojvodini pripada od budžeta Srbije. Tu je i pitanje pomeranje sa mrtve tačke važnih infrastrukturalnih projekata…”, naveo je Pastor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!