Pastor poručio Dačiću da obuzda Dinkića

25 sep 2012

"Od kera nikada ne može da se pravi slanina"

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor oštro je danas kritikovao ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića zbog izmena Zakona o osnovama budžetskog sistema i poručio premijeru Ivici Dačiću da Dinkića „ili obuzda ili ga zameni“.

 

„Od kera nikada ne može da se pravi slanina. Može neko da tvrdi da je regionalista, da tvrdi šta hoće, ali to se procenjuje na osnovu onoga što čini. Dinkićev način ponašanja je kao tempirana bomba“, rekao je Pastor agenciji Beta.

 

Prema njegovim rečima, uzalud se ostali nosioci vlasti i u republici i u pokrajini trude da ukažu da se rešenja na relaciji Vlada Srbije-Vlada Vojvodine moraju tražiti u kompromisu, kada Dinkić sprovodi politiku koja je „opasna“.

 

Pastor je podržao najavu pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, koji je rekao da će Vojvodina zbog izmena Zakona o budžetskom sistemu pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak ocene ustavnosti tih izmena.

 

Šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor ocenio je ranije da su predložene izmene Zakona o budžetskom sistemu protivustavne, kao i da predstavljaju „veliku zamku“ za Vojvodinu.

 

Balint Pastor je rekao da se tim izmenama onemogućava realizacija ustavne norme po kojoj pokrajini sleduje najmanje sedam odsto republičkog budžeta.

 

Skupština Srbije odbacila je amandmane SVM-a na izmene Zakona o budžetskom sistemu.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!