Pastor: Neslaganje o simbolima-pozicioniranje pred kampanju

23 Mar 2015

"Predstojeće nedelje i meseci će samo ojačati političke borbe"

Izostanak konsenzusa o usvajanju odluke o tradicionalnim simbolima Vojvodine uticaće i na koalicione odnose i na rad Skupštine Vojvodine, izjavio je danas predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor i ocenio da je to pozicioniranje pred izbornu kampanju.
“Svako nazadovanje sigurno će uticati na odnose većine i opozicije, kao što će i u svim drugim slučajevima međusobnih veza poremetiti postojeće odnose i postignuto minimalno poverenje”, rekao je Pastor u intervjuu za “Mađar so”.

On je dodao da nastala situacija još više otežava rešavanje “onih stvari u kojima ne može biti uspesha bez konsenzusa i bez međusobnog razumevanja” i kao primer naveo finansiranje i pitanje nadležnosti.

“Strepim da će doći do uzajamnog inaćenja, što nikada ne olakšava rešavanje problema”, upozorio je Pastor.

Na pitanje da li je moguće da je to bila prva bitka predizborne borbe, Pastor je odgovorio da je ono što se desilo “deo osvajanja pozicija pred kampanju”.

“Slažem se sa primedbom da će predstojeće nedelje i meseci samo ojačati političke borbe”, dodao je.

Komentarišući kritike na socijalnim mrežama, Pastor, koji je i predsednik SVM, rekao je da “možda taj talas u većini slučajeva nije toliko značajan kao što se to čini zbog karaktera mreža” i da ne želi “ni da preceni, ali ni da podceni one koji formiraju javno mnjenje socijalnih mreža”.

“Mislim da je važno da se i na tom nivou čuju mišljenja čak i ako se u datom momentu čine prilično grubima. Potpuno je sigurno da SVM ne može da vodi politiku koja je u svakom trenutku prihvatljiva za svakoga, uvek će biti ljudi koji će se osećati da su van kruga i uvek će biti i onih koji misle da su samo oni u pravu”, dodao je Pastor.

On je podvukao da je SVM stranka koja ima “široku bazu u osnovnom smislu tog izraza” i odbacio mišljenja da njeni članovi nisu intelektualci.

“Na žalost, susretali smo se i sa ovakvim kritikama proteklih godina i decenija, ali su ih uvek drugi izgovarali. Ne znam zbog čega pojedinci misle da su isključivi predstavnici intelektualaca, a nikako oni koji u okvirima SVM”, rekao je Pastor i dodao da SVM okuplja više od 600 lekara, inženjera, pravnika, ekonomista, skoro 300 prosvetara i filozofa.

Pastor je naglasio da je SVM politička stranka i da se razlikuje se sveta blogera u tome što ima “drugačiju odgovornost”, kao i da “blogeri mogu da misle jedan dan ovo, a drugi dan nešto drugo”, odnosno da mogu svoje mišljenje da izraze bez ikakvih posledica.

“Ali, mi moramo da donosimo važne odluke unutar veoma komplikovanih odnosa da bi osigurali opstanak zajednice, da što više ostvarimo u suženom prostoru mogućnosti, da što je moguće više učinimo u cilju unapređivanja naše zajednice”, podvukao je Pastor.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!