Pastor: Ne odustajemo od statuta Vojvodine

04 Apr 2009

– Izuzetno smo zabrinuti zbog događaja u Temerinu, Somboru i Staroj Moravici, a koji daju pečat proteklim danima i…

Ištvan Pastor– Izuzetno smo zabrinuti zbog događaja u Temerinu, Somboru i Staroj Moravici, a koji daju pečat proteklim danima i koji nas u velikoj meri podsećaju na dešavanja iz 2003. i 2004. za koje smo smatrali da su deo prošlosti. Nažalost, ona nisu iza nas nego se ponovo pojavljuju u drugom obliku ali s istim porukama – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor povodom serije incidenata na međunacionalnoj osnovi koji su se u različtim mestima dogodili poslednjih dana.
On je ocenio da svi ti događaji u sebi imaju motive vezane za netrpeljivost prema različitosti, a koji su izuzetno opasni za pripadnike mađarske zajednice u Vojvodini, ali i kobni za čitavo društvo u Srbiji.
– Do sada smo bezbroj puta apelovali na istražne i pravosudne organe da otkriju počinioce, ali mislim da to nije dovoljno. Neophodno je da pravosudni organi postupe u skladu sa zakonskim mogućnostima prilikom određivanja kvalifikacije takvih događaja, nazovu ih pravim imenom i, shodno tome, izreknu maksimalne kazne. Ali, apelujem i na ostale učesnike političkog života u Srbiji da u odnosu na ovakve događaje kažu svoj sud – rekao je Pastor.
Jedan od takvih momenata je, po oceni predsednika SVM-a, posredna veza između ovonedeljnih incidenata i svega onoga što je mesecima pratilo priču o usvajanju Zakona o zabrani diskriminacije, statuta Vojvodine i zakona o nadležnosti. Kako je naveo, čak i Andraš Agošton unutar Mađarske koalicije zastupa mišljenje da SVM treba da odustane od zahteva za usvajanje statuta Vojvodine i zakona o nadležnostima, jer na taj način na sebe «navlači gnev».
– «Moram da kažem da nam tako nešto ne pada na pamet i mi ćemo istrajati na ideji usvajanja statuta Vojvodine. Nije nam ambicija da po svaku cenu budemo na strani koja će naći argumenata da bude zadovoljna rešenjem – rekao je predsednik SVM-a, dodajući da ne prihvataju ni ideju vraćanje tog dokumenta u Skupštinu Vojvodine «na doradu».
– «Nema ni trunke šanse da mi sa svoje strane odustanemo od ovlašćenja Skupštine Vojvodine i Izvršnog veća Vojvodine da, u skladu s Ustavom, uređuju odnose u Vojvodini. Takođe, insistiramo na tome da zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine sadrži decidiranu odredbu koja garantuje finansiranje onih nadležnosti koje tim zakonom budu prepuštene organima AP Vojvodine – zaključio je Ištvan Pastor.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!