Pastor: Najbolje da izbori budu istovremeno sledeće godine

04 apr 2015

Sledi period inaćenja

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor izjavio je danas da bi najracionalnije bilo da lokalni i pokrajinski izbori budu održani istovremeno i to u februaru ili martu sledeće godine.

On je za RTS rekao da o tome govori sa aspekta predsednika pokrajinske skupštine, jer predsednik je taj koji formalno- pravno donosi odluku o datumu raspisivanja, odnosno održavanja pokrajinskih izbora.

„Taj dogovor treba voditi, on još nije počeo, ovo je faza nagađanja i projekcije nekakve budućnosti, što znači da može biti tako, ali i ne mora, ali sigurno je da tu negde u drugoj polovini godine treba krenuti u razgovore i dogovoriti se“, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, postoji obaveza da predsednik pokrajinske skupštine mora raspisati izbore najkasnije 90 dana pre konstituisanja prethodne, ali, kako je rekao, od tog vremena na ovamo, postoji sloboda u kome se termin mora dogovarati.

„Ja inače mislim da je krajnje racionalna varijanta ta da izbori budu istovremeno-lokalni i pokrajinski i ja ću sa svoje strane sigurno zastupati u razgovorima tu ideju i nadam se da ću biti u prilici da takvu odluku i donesem“, kaže Pastor.

Govoreći o funkcionisanju Vojvodine do tog vremena, Pastor je potvrdio da sledi period inaćenja, jer je to, kako je naveo, i normalno pre izbora, jer počinje političko pozicioniranje, a na dnevnom redu su složena pitanja kao što su simboli, finansiranje, pitanje nadležnosti, izveštaji različitih javnih preduzeća, budžet i rebalans.

„U takvim okolnostima treba tražiti modus vivendi za funkcionisanje. Praktično čitavih ovih godinu dana će biti opterećeno sa predizbornim nameštanjem, a sa druge strane predsednik Skupštine treba da se trudi da napravi radnu atmosferu u kojoj se možemo baviti onim pitanjima zbog kojih skupština postoji i nadam se da ću u tome biti uspešan“, rekao je Pastor.

On je rekao da ima bitnih pomaka sa LSV-om, jer su dogovorene neke stvari u vezi sa razmimoilaženjima iz prethodnog perioda, i o kadrovskim ali i drugim rešenjima – principijelno su neka otvorena pitanja razjašnjena i to za njega predstavlja značajno olakšanje.

„Planiramo da verovatno i za praznike imamo još jedan krug razovora najverovatnije u LSV-u i nadam se da ćemo tom prilikom verovatno zaokružiti ovaj set razgovora i dogovora i da ćemo izaći pred medije i izgovoriti par rečenica na tu temu“, rekao je Pastor.

Govoreći o radu Vlade Srbije u prvoj godini mandata, on je rekao da će se analizirati učinak i pet državnih sekretara koji učestvuju u Vladi i u sučeljavanju ocena doneće se odluka vezana za nastavak njihovog angažmana, odnosno za eventualne promene.

„Zadovoljan sam njihovim učinkom, ali to zadovoljstvo nije uravnoteženo u odnosu na svakog i u odnosu na svaki period iz prethodnih godinu dana“, zaključio je
Pastor.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!