Pastor: Koncentraciona vlada nije moguća bez DS

05 sep 2014

"Mi smo deo parlamentarne većine i ne želimo iz nje da izađemo, niti da menjamo stranu"

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da nije odustao od ideje o koncentracionoj vladi, ali da smatra ona nije moguća bez Demokratske stranke (DS).

Pastor je poručio da “nema nameru da se opredeljuje između demokrata i naprednjaka”, ukoliko mu takav uslov bude postavljen.

„Ne želim da se opredeljujem između jednih i drugih. Mora se jednom iskoraknuti iz te klopke i opredeljivanja između ‘ili, ili'“, rekao je Pastor za Radio-televiziju Vojvodine i dodao da SVM „nema nikakvu rušilačku ambiciju“.

On je dodao da njegova stranka “pripada strani razuma“, komentarišući javni poziv Lige socijaldemokrata Vojvodine da se izjasni kojoj strani pripada u pregovorima o rekonstrukciji vlasti u Vojvodini.

Pastor je isključio mogućnost prevremenih pokrajinskih izbora, jer, prema njegovom mišljenju, takav ishod nikome ne odgovara i dodao da dogovor o budućem funkcionisanju pokrajinske vlasti ne zavisi od njegove stranke.

„Pokrajinska vlada radi sa četvrtinom kapaciteta, a Skupština ispod svojih potencijala. Moja ambicija je da postignemo dogovor oko ključnih pitanja oko kojih se svi verbalno slažu, kako bismo ih zajednički rešili do isteka ovog mandata“, rekao je Pastor.

Kako je objasnio, ključna pitanja su donošenje zakona o finansiranju Vojvodine i dogovor o narednom pokrajinskom budžetu.

„Mi smo deo parlamentarne većine i ne želimo iz nje da izađemo, niti da menjamo stranu, već da učinimo napor da ta parlamentarna većina oslobodi svoje potencijale, pa čak i da se proširi“, kazao je on.

Najavio je sednicu pokrajinskog paralmenta za 22. ili 23. septembar, i rekao da je “ubeđen” da postoji parlamentarna većina koja će tada doneti odluke vezane za usaglašavanje sa novim Statutom.

U pitanju je usvajanje novog Poslovnika i odluka o Pokrajinskoj vladi, pokrajinskom javnom pravobraniocu i ombudsmanu.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!