Pastor: Ka istorijskom pomirenju Mađara i Srba

08 Jan 2012

Nakon okončanja rada komisije, parlamenti treba da prihvate odluku u kojoj bi se priznali i osudili ratni zločini koje su dve nacije počinile u Drugom svetskom ratu i nakon njega

Poslanik Saveza vojvođanskih Mdajara u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da su u ovoj godini stvoreni bolji uslovi za rad Mešovite srpsko-mađarske komisije istoričara, koja treba da istraži zločine koji su počinjeni između 1941. i 1948. godine.

Pastor je rekao da nakon okončanja rada te komisije, parlamenti dve zemlje treba da prihvate zajedničku skupštinsku odluku u kojoj bi se priznali i osudili ratni zločini koje su dve nacije počinile u Drugom svetskom ratu i nakon njega. „To bi vodilo ka istorijskom pomirenju dva naroda”, rekao je Pastor za novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Prema njegovim rečima, u ovoj godini je u budžetu Srbije predviđeno 10 miliona dinara za rad komisije, dok u prethodnoj godini komisija nije raspolagala nikakvim sredstvima.  Pastor je naveo da je Mađarska u prošloj godini finansirala svoj deo komisije sa 100.000 evra za istraživanja.

Rad mešovite akademske komisije oslonjen je na Mađarsku akademiju nauka i Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!