Pastor: Disciplinski postupak protiv svih članova Mađarskog pokreta

19 jan 2016

“Ne može se ići u izbornu bitku tako da čovek stalno treba da gleda nazad i da vreba ko će ga odnazad upucati"

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) donelo je odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv svih osnivača i članova civilne organizacije Mađarski pokret koji su ujedno i članovi ove stranke, izjavio je danas predsednik SVM-a Ištvan Pastor.

“Disciplinski postupak će se sprovesti i kada je u pitanju gradonačelnik Maglai, ali što se tiče njegove pozicijje kao gradonačelnika, ova odluka se ne odnosi na to pitanje”, rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

Dodao je da SVM ne želi da obara gradonačelnika, ali je ocenio da je Maglai “samog sebe gurnuo u jednu dosta delikatnu poziciju sa kojom mora da se suočava iz dana u dan”.

Pastor je rekao da odluka Mađarskog pokreta da izađe na izbore “deluje razbijački” kada je u pitanju SVM i dodao da njegova stranka mora da pokrene disciplinske postupke radi “sopstvene odbrane”.

Ocenio je da je Mađarski pokret izašao iz uloge civilne organizacije i postaje akter predizborne trke, što se kosi sa onim što su na početku obećali i u sukobu je sa pravilima SVM-a.

“Ne može se ići u izbornu bitku tako da čovek stalno treba da gleda nazad i da vreba ko će ga odnazad upucati. Ubeđen sam da veliki broj članova Mađarskog pokreta nisu ni znali niti su pitani da li ta nevladina organizacija treba da učestvuje na izborima, ali to je njihova stvar”, naveo je Pastor.

Mađarski pokret je nevladina organizacija koju su osnovali smenjeni potpredsednik SVM-a i republički poslanik Laslo Varga, koji je i isključen iz stranke, kao i bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec, nezadovoljni politikom koju vodi Ištvan Pastor.

Članovi Mađarskog pokreta su i neki istaknuti funkcioneri SVM-a, među kojima je i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!