Papuga: Paprena putarina Beograd – Subotica na štetu Vojvođana

07 dec 2017

"Koliko od tog prihoda ostaje u Vojvodini za ulaganje u devastirane magistralne i regionalne puteve"

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga zatražila je danas od Vlade Srbije da odgovori na osnovu čije procene i odobrenja su određene nove, tri puta veće cene putarina na autoputu Beograd, ocenivši da je takva “paprena putarina na štetu građana Vojvodine”.

Papauga je u republičkom parlamentu Narodnoj skupštini Srbije pozvala Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ministarku Zoranu Mihajlović, kao i Javno preduzeće Putevi Srbije, da građanima objasne zašto putarina od Subotice do Novog Sada sada iznosi 350, umesto 110 dinara, koliko je bila do sad, kada je mađarska vinjeta za 10 dana neograničene vožnje auto-putevima 10 evra, slovenačka za sedam dana 15 evra, rumunska za 10 dana tri evra, slovačka za 10 dana 10 evra…

“Liga socijaldemokrata smatra da se na ovaj način dodatno diskriminišu građani nižeg socijalnog statusa, koji neće biti u mogućnosti da učestalo koriste ovu saobraćajnicu, nego će biti osuđeni na loše sporedne puteve”, kazala je Papuga.

Kao poseban kuriozitet ona je istakla da se od putarine očekuje povećanje prihoda do 80 miliona dinara mesečno, ali da se ne zna da li i koliko od tog prihoda ostaje u Vojvodini za ulaganje u devastirane magistralne i regionalne puteve.

“I u ovom slučaju jasno se vidi neodgovoran odnos vlasti prema ravnomernom razvoju svih sredina”, ocenila je ona.

Papuga je pitala i ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zorana Đorđevića kako vlast misli da se bavi decentralizacijom “ako se na jednom od najeminentnijih sajtova za traženje posla nalaze podaci da je od 1.681 slobodnog radnog mesta 1.100 u Beogradu”.

Koji su to programi kojima bi se zaustavilo masovno iseljavanje. I u drugim zemljama glavni gradovi prednjače u ponudi radnih mesta, ali postoji i jasna politika kako da ostatak zemlje ne propadne, ili se ne iseli u inostranstvo. Zato vas molim, da mi taksativno navedete programe kojima bi se sprečio egzodus naših građana”, zatražila je poslanica LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!