Papuga (LSV): Prestanite da nas vređate i ponižavate zbog NIS-a

03 Jul 2017

“Budući da je vojvođanski Naftagas izgrađen trudom i kreditima generacija građanki i građana Vojvodine, logično je da Vojvodina bude obeštećena tako što će joj pripasti deo dividendi”

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga ocenila je danas da je “nedopustivo i uvredljivo” da se skoro tri godine Vlada Srbije ne izjašnjava o dokumentu koji joj je uputila Skupština Vojvodine, a kojim se zahteva obeštećenje građana Vojvodine po osnovu ulaganja u Naftagas i druge delove Naftne industrje Srbije (NIS) na teritoriji pokrajine.

Ona je podsetila da se u prvom zaključku dokumenta koji je Skupština Vojvodine uputila Vladi Srbije 29. oktobra 2014. godine nalazi zahtev da se na Vojvodinu i lokalne samouprave na teritoriji pokrajine besteretno prenese 55 odsto akcijskog kapitala Republike Srbije u NIS-u, kao obeštećenje za ulaganja koja su građani Vojvodine uložili u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a.

“Budući da je vojvođanski Naftagas izgrađen trudom i kreditima generacija građanki i građana Vojvodine, logično je da Vojvodina bude obeštećena tako što će joj pripasti deo dividendi”, poručila je Olena Papuga.

Ona je kritikovala aktuelne pokrajinske vlasti jer u proteklih godinu dana nisu skrenuli pažnju na to svojim partijskim i koalicionim partnerima u republičkoj vladi.

“Nije se dogodilo ništa, a građani i građanke Vojvodine su zbog toga na dvostrukom gubitku, jer obeštećenja još nema, a integritet pokrajinskih institucija se urušava”, ocenila je Olena Papuga.

Poručila je da LSV neće odustati od ovog zahteva, kao ni od zahteva da se spreči prodaja zemlje strancima.

“Vojvođanski Naftagas je centralizovan i kao NIS budzašto ustupljen sa rezervama nafte i gasa ruskoj kompaniji, u zamenu za dva neispunjena obećanja: da Kosovo neće biti nezavisno i da će izgraditi Južni tok”, navela je poslanica LSV-a.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!