Papuga (LSV): Potrebne konkretne, a ne kozmetičke izmene Ustava

23 dec 2017

“Nažalost, neka prethodna iskustva su nas naučila da se ovako važni dokumenti donose u uskom krugu ljudi

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga izjavila je danas da su Srbiji potrebne “konkretne a ne kozmetičke” promene Ustava i ocenila da je Ustav iz 2006. godine jedna od osnovnih prepreka na putu stvaranja modernog društva.

Olena Papuga je u saopštenju za javnost izrazila nadu da će vlasti u Srbiji ozbiljno shvatiti proces reforme Ustava i tako omogućiti nesmetano odvijanje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji u poglavljima 23 i 24.

Ona je pozvala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da ukaže na jasne pravce reforme Ustava.

“Nažalost, neka prethodna iskustva su nas naučila da se ovako važni dokumenti donose u uskom krugu ljudi. Ovoga puta se to ne sme dozvoliti. Pravna država mora biti cilj koji će omogućiti istinsku vladavinu prava”, kazala je Olena Papuga.

Dodala je da je potrebno poboljšati zakonski okvir zaštite prava manjinskih grupa u društvu, kao i viši nivo praktičnog poštovanja prava manjina, jer je očit raskorak u propisanim pravima i nivou njihovog poštovanja.

“Srbija mora ubrzati svoj put ka EU. Politika jedan korak napred, jedan korak nazad nije dobar izbor. Tražimo jasnu politiku i jasne rezultate”, poručila je Olena Papuga.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!