Papuga (LSV): Penzije se uređuju zakonom, a ne samovoljom vlade

"Urušava se penzioni sistem"

21. sep 2018

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upozorila je danas predstavnike Skupštine i Vlade Srbije da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju suprotan Ustavu koji kaže da se penzijsko osiguranje uređuje zakonom, što znači uz jasne kriterijume koji ne zavise od volje izvršne vlasti.

“Nije primereno da vlada svojim aktom menja stečena prava i nejasno je kako je uopšte shvatila da ima takva ovlašćenja. Pored toga, predloženo rešenje krši osnovni koncept osiguranja sazdan na tome da postoji jasno pravo onih koji uplaćuju da znaju kolika će im biti penzija”, navela je Papuga u saopštenju za javnost.

Podsetila je da su pojedini domaći ekonomisti upozorili da nelinearno povećanje penzija, koje je najavljeno od oktobra, takođe urušava penzioni sistem.

“Naime, iako na prvi pogled deluje kao socijalna mera, to što će više od drugih da porastu najniže penzije, nije način da se rešavaju socijalni problemi, jer nisu svi koji primaju najniže iznose i ugroženi. Neki su namerno uplaćivali najnižu osnovicu, drugi imaju mali staž u zemlji i prema tome primaju i penziju, ali ostatak radnog veka proveli su inostranstvu i odatle im stiže znatno više”, kazala je Papuga.

Prema njenim rečima, svi će, bez obzira na ukupna primanja, dobiti povišicu od 13 odsto, dok će najveće penzije moći da se uvećaju samo za 0,5 odsto.

“Takvo rešenje, takođe, vodi ka ujednačavanju primanja i radikalno ruši penzioni sistem, jer zašto bi iko uplaćivao više kada će mu se kasnije primanja izjednačiti sa onima koji su bili na minimalnoj osnovici”, rekla je Olena Papuga.

Dodala je da je LSV u više navrata upozorila da ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ne sme da isključi obeštećenje penzionera za novac koji im je zakinut proteklih godina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga