Papa mafijašima: Vratite se poštenom životu

21 mar 2015

U napuljskoj četvrti u koju se boji ući i policija, papa Franjo poručio da nada, a ne zlo, mora imati posljednju riječ

Stanovnici Napulja dočekali su sa oduševljenjem papu Franju, koji prvi put dolazi u najveći grad južne Italije, čiji se stanovnici bore a nedostatkom posla i snažnim utjecajem mafije.

Papa je uputio snažnu poruku o borbi protiv mafije, transparentnosti u upravljanju javnim dobrima, prihvaćanju useljenika i nezaposlenosti.

Od kada je izabran, papa Franjo poziva svećenike i vjernike da bez obzira na prijetnje prekinu svu suradnju s mafijom.

Apelirao je na članove Camorre, organizirane kriminalne organizacije sa sjedištem u Napulju, da se odreknu nasilja i, kako je rekao, zaustave suze majki u tom gradu.

Posjet zloglasnoj četvrti koje se kloni i policija

„Znamo da onaj koji se dobrovoljno odluči za put zla krade dio nade. Nešto sitno zaradi, ali krade nadu samom sebi, drugima i društvu. Put zla je put koji uvijek krade nadu, krade je poštenom i radinom narodu, kao i dobrom glasu grada, njegovoj ekonomiji“, rekao je papa Franjo.

Obraćajući se neizravno članovima mjesne mafije Camorre, Papa je osudio trgovinu drogom i pozvao na „preobraćenje na ljubav i pravdu“.

„Uvijek se može vratiti poštenom životu. To traže uplakane majke u napuljskim crkvama“, rekao je na misi na središnjem gradskom Trgu Plebiscito pred gotovo stotinu tisuća vjernika, uz velike mjere sigurnosti.

Papa je pozvao Napulj da živi novo „proljeće“ za „bolju budućnost“ i „ne skriva se u prošlosti“.

Papa je prije toga posjetio zloglasnu mafijašku četvrt Scampiju u koju se ponekad boji ući i policija, uputivši njezinim stanovnicima poruku nade.

„Kao što zaudara uginula životinja, zaudaraju korupcija, korumpirano društvo i korumpirani kršćanin“, kazao je pred nekoliko tisuća vjernika.

„Pobrinite se da zlo nema posljednju riječ. Posljednju riječ mora imati nada“, istaknuo je.

Osudio iskorištavanje radnika

Kritizirao je i veliku nezaposlenost, posebice mladih. „Kada ne zarađujete za život, gubite dostojanstvo“, rekao je, podsjećajući da je stopa nezaposlenosti među mladima u Italiji veća od 40 posto.

„To je tragedija našeg vremena, ne možemo o tome šutjeti.“

Osudio je isto tako rad na crno i iskorištavanje radnika koji rade za bijedne plaće. „To se zove ropstvo, to se zove iskorištavanje, to nije ljudski, nije kršćanski.“

Papa se zauzeo i za imigrante, kazavši da ih se ne smije smatrati „drugorazrednim ljudskim bićima“. „Mi smo svi također migranti, djeca Božja, na putu života! Nitko nema stalno prebivalište na ovom svijetu“, kazao je.

Papa će tijekom dana posjetiti i jedan mjesni zatvor te se obratiti mladima na napuljskim dokovima.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!