Pametna ekološka fakultetska zgrada

05 okt 2011

Zgrada zadovoljava sve kriterijume za dobijanje „energetskog pasoša”, koji će se uskoro početi dodeljivati u Srbiji, a poseduje i sve sertifikate koji su potrebni za dobijanje licence „zelene zgrade”

Nova „pametna” zgrada Fakulteta za menadžment (FAM), vredna dva i po miliona evra, koja ispunjava najviše ekološke standarde, otvorena je danas u Sremskim Karlovcima.

Zgrada je ekološki održiva, jer za grejanje i hlađenje koristi obnovljivi izvor energije, odnosno podzemne vodne resurse uz upotrebu toplotnih pumpi, kazala je novinarima na otvaranju osnivačica FAM-a Radmila Ristić.

Dodala je da su prilikom izgradnje poštovane evropske direktive koje se odnose na energetsku efikasnost i smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu, odnosno očuvanje životne sredine.

Prema njenim rečima, zgrada zadovoljava sve kriterijume za dobijanje „energetskog pasoša”, koji će se uskoro početi dodeljivati u Srbiji, a poseduje i sve sertifikate koji su potrebni za dobijanje licence „zelene zgrade”. 

Ristićeva je objasnila da je reč o „pametnoj zgradi”, jer se njome upravlja i kontrolišu svi resursi iz jedne kontrolne sobe. Navela je da se na taj način upravlja grejanjem, hlađenjem, ventilacijom, zaštitom od sunčevog zračenja, računarskim mrežama, zalivanjem zelenih površina.

„Na taj način se postiže optimizacija svih resursa u objektu”, kazala je Ristićeva. Dodala je da je nova zgrada FAM-a najveći objekat koji je u poslednjih stotinu godina izgrađen u Sremskim Karlovcima.

Nova zgrada FAM-a smeštena je u parku i ima površinu od 2.800 kvadratnih metara. Fakultet je savremeno opremljen, ima dva velika amfiteatra, osam učionica, kompjutersku učionicu, studio za snimanje televizijskih emisija, laboratorije za montažu slike i zvuka.

Zgradu su svečano otvorili gradonačelnik Sremskih Karlovaca Milenko Filipović i dekan FAM-a i jedan od njegovih osnivača Dušan Ristić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!