Pajtić zadovoljan dodatnim transferima za Vojvodinu

29 Apr 2009

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izrazio je danas zadovoljstvo zato što je Vlada Srbije obezbedi…

bojan-pajtic.jpgPredsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izrazio je danas zadovoljstvo zato što je Vlada Srbije obezbedila da Vojvodini pripadne sedam odsto republičkog budžeta.
Pajtić je novinarima rekao da je Vlada na taj nacicn potvrdila dogovor koji je on sinoć postigao sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.
Vlada Srbije održala je danas telefonsku sednicu na kojoj je donet zaključak o načinu na koji će se obezbediti dodatna isplata novca za budžet Vojvodine.
Time će, kako navode u Vladi, u potpunosti biti ispunjena ustavna obaveza da pokrajinskom budžetu bude uplaćeno sedam odsto ukupnih prihoda republičkog budžeta.
Uplata dodatnih sredstava iz republičkog u pokrajinski budžet je uslov Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), članice vladajuće koalcije, da glasa za predloženi rebalans republičkog budžeta za 2009. godinu.
Lider SVM-a Ištvan Pastor rekao je danas da odluka vlade garantuje da će Vojvodina dobiti dodatnih 6,7 milijardi dinara, tako da bi pokrajinskom budžetu ove godine iz državne kase bilo isplaćeno sedam odsto bužetskih prihoda, odnosno 52,7 milijardi.
Od te sume, kako je naveo, 21 milijarda dinara su sredstva kojima će pokrajinska vlada moći da raspolaže, a ostatak su transferna sredstva koje će samo “protrčati” preko vojvođanskog budžeta.
Objasnio je da su sredstva koja su predviđena za Vojvodinu po rebalansu budžeta namenjena finansiranju pokrajine po starim nadležnostima i izrazio uverenje da će nakon usvajanja zakona o nadležnosti Vojvodine biti obezbeđena sredstva za finansiranje novih nadležnosti pokrajine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!