Pajtić: Vučić se ne pita za izbore u Vojvodini

19 Mar 2015

Raspisivanje izbora u Vojvodini u nadležnosti Pokrajine

Iznenađen sam da to gospodin Vučić ne zna i da on licitira datumom pokrajinskih izbora. To je možda jedina stvar u ovoj zemlji za koju se on uopšte ne pita, rekao je za Danas predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

On je istakao da, kao pravnik, ne vidi kako je moguće održati izbore pre Ustavom definisanog roka i dodao da je raspisivanje izbora u Vojvodini u isključivoj nadležnosti Pokrajine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da decembar ne bi bio zgodan termin za izbore zbog budžeta i normalnog funkcionisanja pre svega lokalnih samouprava. “Ali ceniće to onaj ko odluku bude donosio. Meni odgovara i decembar, i novembar i januar, ali sam slobodan da kažem šta mislim u odnosu na decembar o kojem se govori”, rekao je Pastor.

Srpska napredna stranka već mesecima pokušava da sruši vlast u Vojvodini, ali za to nema potrebnu skupštinsku većinu. Kako sada stvari stoje, SNS ima nameru da u decembru spoji izbore na lokalu i Pokrajini i tako skrati za nekoliko meseci mandat Pajtiću. Do istovremenog održavanja izbora može doći dogovorom predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković (SNS) i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora (SVM), koji ih raspisuju.

Pastor je za Danas naveo da će se sigurno konsultovati s Gojkovićevom oko datuma održavanja izbora, ali da još o tome nije razmišljao jer je kraj godine daleko.

“Pokrajinski i lokalni izbori treba da budu održani istovremeno, kako je to do sada uglavnom bilo, bar ako nema nekog ozbiljnog razloga da bude drugačije. Taj razlog danas ne vidim”, rekao je Pastor.

Na pitanje kako će raspisati izbore u decembru, kada je rekao da za to nema osnova dokle god postoji većina u vojvođanskoj skupštini i kada zakonski rok predviđa proleće kao termin, Pastor odgovara da iz tog razloga ne može da dođe do prevremenih izbora.

“Ali ako govorimo o decembru, to već ne bi bili prevremeni izbori”, ukazao je Pastor.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!