Pajtić: Tužiću Dnevnik, nemam nameru da učestvujem u eventualnom postupku

06 Jan 2016

Tužilaštva potvrdila da nema naredbe o sprovođenju istrage protiv Bojana Pajtića

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić najavio je danas da će podneti tužbu za klevetu protiv dnevnog lista Dnevnik iz Novog Sada zbog iznošenja neistina o pokretanju istrage protiv njega i još trojice policajaca, kao i da se neće odazivati na eventualne pozive da učestvuje u ovom postupku.

List Dnevnik preneo je da je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu naredilo da se pokrene istraga protiv Pajtića i trojice policajaca zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti vlasnika novosadske agencije “Gvozden” Uglješe Grgura.

Medjutim, za N1 je danas potvrdjeno iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, da oni, kao ni Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu, nije donelo naredbu o sprovodjenju istrage protiv Bojana Pajtića i policijskih službenika Željka Trajkovića, Nenada Armuša i Branislava Eremića.

„Odgovor Tužilaštva vidim kao demanti, a kao profesor Pravnog fakulteta nemam nameru da spekulišem šta su njihove namere, a sigurno nemam nameru da učestvujem u besmislenim postupcima. Nadležnost predsednika vlade, svako u Srbiji zna, nije da organizuje hapšenja. To jasno govori da je u toku predizborna kampanja i koliko će još ovakvih stvari da se dešava pre izbora“, rekao je Pajtić.

Dodao je da se neće odazvati na eventualne pozive, niti će „učestvovati u farsi i političkom ptrogonu“. „Ne bih dozvolio da doprinesem ni prividu legitimiteta ili pravne države koja u Srbiji ne postoji, jer da postoji do ovoga ne bi ni došlo“, rekao je Pajtić

Pajtić je kazao da je juče prvi put čuo za ovaj slučaj, te da policajce ne poznaje i tek juče je prvi put čuo njihova imena.

„No, njihova imena je čula cela javnost. Bez ikakvog obzira izneta je brutalna neistina o tim ljudima, koji imaju porodice i prijatelje, bez ikakvog obzira na to da se radi o ljudskim bićima“, rekao je Pajtić.

Kako je naveo, „bahatost i primitivizam“ su postali način funkcionisanja režima u Srbiji i glavna odlika žibvota i medijske slike, i dodao da će se on nastaviti boriti za slobodnu Srbiju i za dostojanstvo gradjana.

„Već četiri godine traje haranga protiv mene, samo zbog toga što imam ono što nema predsednik Srpske napredne stranke (Aleksandar Vučić), jasnu i doslednu politiku i konkretne rezultate. Upozoravam gradjane da ovakav progon može da se desi svakome, jer bilo koji član i li simpatizer SNS može da izmisli bilo šta i pokrenuti krvivično gonjenje bilo koga ili medijsko blaćenje kao što se desilo trojici policajaca“, rekao je Pajtić.

Pre konferencije za novinare Bojana Pajtića, novinarima se obratio i Uglješa Grgur ispred pokrajinske vlade, koji je rekao da Tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv Pajtića, ali da je on osumnjičen.

„Protiv njega i trojice policajaca se vodi istražni postupak i vodiće se, a da li će biti podignut optužni predlog, a za ovo delo se to radi, ili će istraga pokazati da je bilo zloupotrebe službenog položaja, pa će biti podignuta optužnica, to je na Tužilaštvu da vidi i da proceni. On je osumnjičeno lice i protiv njega se vodi istraga. Ne bi Više tužlaštvo usvojilo moj prigovor da nema dokaza“, rekao je Grgur ispred Pokrajinske vlade.

Dodao je da su mu policajci tada pretili danima i mesecima, te da je uhapšen i bez da je bio na informativnom razgovoru, kao i da mu je zbog procesa iz 2008. kada je oko godinu dana bio u pritvoru, uništen posao, porodica i uznemiravana deca, za šta tvrdi da ima snimak sa telefona.

On je apelovao na ministra polcije Nebojšu Stefanovića da pokrene postupak i ispita ova lica, jer su oni osumnjičeni, i dodao da on nema podršku bilo koje stranke.

Grgur je bio uhapšen zajedno s tadašnjim gradonačelnikom Zrenjanina Goranom Kneževićem i još desetak osoba zbog navodnih zloupotreba sa gradjevinskim zemljištem.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!