Pajtić: Razgovori na koje poziva Pastor neće uroditi plodom

14 Sep 2014

LSV tvrdi pazar

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas da ta partija neće ulaziti u vladu takozvanog nacionalnog jedinstva u pokrajini i ocenio da razgovori na koje je pozvao predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor neće uroditi plodom.

“Ti razgovori neće uroditi plodom i neće dovesti do toga da SNS preuzme vlast u Pokrajini. SNS je stranka koja ima premalo poslanika u Skupštini Vojvodine da bi došla na vlast, i utoliko je gore i ružnije to što se po svaku cenu insistira na promeni vlasti umesto da republička administracija sarađuje sa pokrajinskom”, rekao je Pajtić za Radio Beograd.

Pajtić smatra da bi se na taj način mnogo više moglo učiniti za građane Vojvodine i da su izgubljene dve godine koje su mogle proteći u političkom neslaganju, ali u zajedničkom radu u interesu građana.

Takođe, istakao je da ta partija nema nameru da ulazi u bilo kakve vlade takozvanog nacionalnog jedinstva.

“I kada je prvi put upotrebljen taj termin, a koristio se u prethodnim nedeljama, ja sam napomenuo da ne može postojati vlada nacionalnog jedinstva jer Vojvodina nije država, niti će biti država, a vlada regionalnog jedinstva zvuči groteskno”, rekao je Pajtić.

Čankove izjave su “tvrđenje pazara”

Na konstataciju lidera LSV Nenada Čanka da DS u Vojvodini ima legalitet, ali ne i legitimitet, Pajtić odgovara “da je to ono što narod zove tvrđenje pazara”, u ovom slučaju za ishodovanje boljeg položaja unutar koalicije.

“I to je legitimno, jednako koliko je potpuno legitimna većina u Skupštini Vojvodine stečena na izborima. Besmisleno je pozivati se na jedan nivo izbora i osporavati legitimnost na drugim izborima”, poručio je lider demokrata.

On je naveo i da SVM nije imao predloge za povećanje participacije unutar koalicije, a Liga socijaldemokrata i NDS jesu imali predloge, te da o njima razgovaraju radni timovi.

“Predlozi su išli u pravcu povećavanja učešća Lige socijaldemokrata unutar većine i uključivanju NDS u većinu u pokrajinskom parlamentu i vladi”, ističe on.

Nasilje kao način političkog delovanja i komunikacije

Pajtić kaže da DS ne pristaje na “nasilje kao način političkog delovanja i komunikacije”, a da “SNS na nasilan način pokušava da dođe na vlast u pokrajini”.

“I ako pristanemo na princip da Vučić treba da bude predsednik republičke, pokrajinske vlade i predsednik Republike, mesnih zajednica, opština, onda se plašim da mi onda ne živimo u demokratskom društvu. Ne interesuje nas vlast sa takvim ljudima”, rekao je Pajtić.

On je najavio formiranje vlade u senci do kraja septembra i da će je činiti ljudi koji su autoritativni, koji imaju ugled, a pri tom nisu bili ministri u prethodnim vladama, i to na zato što su oni loše radili već zato što veruje da su srpskoj javnosti potrebna nova lica i sveže ideje.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!