Pajtić: PES da podrži uslove za fer izbore

22 jan 2016

Onemogućiti da jedna politička organizacija ili jedan čovek monopolišu politički sistem i medije i sve ustanove u zemlji

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić, koji je i član Predsedništva Partije evropskih socijalista (PES), rekao je danas da će od te organizacije tražiti da podrži uslove da se u Srbiji obezbede uslovi za fer izbore i slobodu medija.

„Kao član Predsedništva PES tražiću od ove, jedne od dve najveće političke grupacije u Evropi, da se za Srbiju obezbede uslovi koji će omogućiti da se i dalje napreduje u procesu evropskih integracija. Da se obezbede uslovi za fer i poštene izbore, da se obezbede uslovi u kojima će mediji biti zaštićeni i biće im omogućeno da na objektivan i nesmetan način rade svoj posao“, rekao je Pajtić koji prisustvuje sednici Predsedništva PES u Briselu.

Pajtić je, kako prenosi DS, istakao da je neophodno da se stvori kontekst u kome će nezavisne institucije moći bez političkih pritisaka da rade ono što je njihov zadatak, u kome će nevladine organizacije moći bez nasilja da utiču na društvene procese.

„Istovremeno, potreban je i kontekst u kome će i političke organizacije imati jednaka prava. Srbija jeste kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i nije samo pravo već i obaveza evropskih institucija da daju podršku procesu integracije Srbije tako što će onemogućiti da samo jedna politička organizacija ili samo jedan čovek kroz nasilje i pritiske, kroz zloupotrebu institucija u suštini monopolišu politički sistem i medije i sve ustanove u zemlji“, naveo je Pajtić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!