Pajtić: Opozicija da zauzme radikalno drugačiji pristup, inače je saučesnik

01 jula 2017

"Naivna je ideja da će osiromašenom i zatupljenom stanovništvu pući film pa će se dići da menja režim”

Bivši predsednik Demokratske stranke i Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da opozicija u Srbiji mora da ima “radikalno drugačiji pristup”, jer će u suprotnom aktuelni režim “jako dugo trajati”, a opozicija će biti saučesnik u tome.

“Mi više nemamo ni predsednika vlade ni predsednika države, mi imamo Vučića. Zato govorim opoziciji da je vreme za radikalno drugačiji pristup, za delegitimaziciju kvazi-institucija i kvazi-demokratije u Srbiji jer ovakav režim može jako dugo trajati. Naivna je ideja da će osiromašenom i zatupljenom stanovništvu pući film pa će se dići da menja režim”, rekao je Pajtić u intervjuu za Dojče vele (Deutsche Welle).

Prema njegovim rečima, aktuelni režim je u svojim rukama koncentrisao ne samo medije već i sve finansijske resurse i zabranio svakom poslovnom čoveku da pomisli da pomogne bilo kome u opoziciji.

“Nemoguće je porediti 2000. godinu kada je ogromna logistika iz sveta pomogla medijima i nevladinim organizacijama da zajedno sa strankama podignu izlaznost. Danas imate režim koji se ne libi da kupi oko 300 do 400 hiljada glasova na svim izborima, i to iako nisu ugroženi. Oni neće imati problem da daju i 50 evra po glasu na sledećim izborima i ne vidim da dugoročno na ovaj način može da se ugrozi režim”, kazao je Pajtić.

Ponovio je zalaganje da opozicija treba da bojkotuje rad Skupštine Srbije i ocenio da učešćem u radu parlamenta opozicija zapravo postaje saučesnik režima.

“Vređa inteligenciju kada čujete od predstavnike opozicije da oni sede u parlamentu da bi predlagali zakone kako bi građani živeli bolje. Mi sada naprosto više nismo demokratsko društvo. Kada predlažem opoziciji da izađe iz parlamenta i ne učestvuje u daljoj legitimizaciji takvog režima oni reaguju kao da sam ih pozvao da budu Jan Palah, da se spale nasred Terazija. Ne, ljudi, stvarno ne boli da se izađe iz skupštine. Konačno, mi smo 1997. bojkotovali izbore pa smo 2000. poveli DOS u pobedu”, rekao je Pajtić.

Poručio je opoziciji da ne sme da je mrzi da “potegne u grad, u selo, da razgovara sa ljudima na pijaci, na lokalnom mediju, preko interneta”, a ne da samo ima nameru “da se obratiš tri minuta, gde će te Maja Gojković isključiti posle minut”.

On je ocenio da je “nemoguće” porediti Borisa Tadića i Aleksandra Vučića, jer je Vučić autoritarac.

“Radi se o autoritarnoj, nasilnoj strukturi ličnosti – što bi bio samo njegov problem da ne vodi državu. To je čovek kojem je svaka kritika nepodnošljiva i brutalno se obračunava sa svakim ko se usudi da pomisli da razmišlja svojom glavom. Uostalom pogledajte kako je prošao Toma Nikolić na najavu da bi se možda kandidovao, a to je čovek koji mu je politički otac i doveo ga je na vlast”, kazao je Pajtić.

Ocenio je da je u Srbiji na delu kontrarevolucija. “Kada pogledate kako je Umberto Eko definisao fašizam kroz nekoliko ključnih teza, zastrašujuće je koliko se današnja Srbija uklapa u stavove o autoritarnom društvu, nepoverenju prema intelektualcima, preziru prema slabijima, doživljavanju svake kritike kao nacionalne izdaje. Tako vidite koliko je srpski režim u metodološkom smislu sličan nekim fašističkim režimima koje smo viđali u 20. veku. Ističem, u metodološkom smislu – vrednosno je to proevropska vlast, ali samo deklarativno”, rekao je Pajtić.

Ocenio je da je Vučić odabrao Anu Brnabić za premijerku Srbije jer je to odlična poruka prema svetu, koji “već gunđa”.

“Evropska unija i SAD sa priličnim negodovanjem gledaju na ono što se dešava u Srbiji kada su u pitanju ljudska prava, mediji, parlamentarizam, odnos prema zaštitniku građana… to vidimo po Njujork tajmsu i drugim mejnstrim medijima po kojima se čita raspoloženje političke javnosti u tim zemljama. Sa Anom Brnabić on amortizuje taj pritisak – prosto nije imao izbora”, rekao je Pajtić.

Dodao je da je ostao član Demokratske stranke i naveo da nema ideju da pravi nove stranke, pokrete ili nešto slično.

“Istovremeno sam se, baveći se politikom, osećao osujećenim u drugim sferama, i privatnoj i profesionalno-naučnoj. Na neki način sam bio homo dupleks, danju političar, a noću pisao i pokušavao da držim korak sa strukom”, rekao je Pajtić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!