Pajtić na čelu vlade u senci

07 Mar 2015

Demokratska stranka obeležila je 25 godina od obnove rada pozivom razočaranim biračima da se pokrenu

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić predstavio je danas vladu u senci na čijem će čelu biti on, Dragan Šutanovac biće na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, dok će Gordana Čomić predvoditi Ministarstvo odbrane.

Pajtić je na sednici Glavnog odbora DS-a u Beogradu dodao da će potpredsednica stranke Nataša Vučković biti zadužena za spoljne poslove, Zoran Lutovac za evropske integracije, dok će Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu predvoditi predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

“Ministar saobraćaja u našem timu koji unosi svetlost u Srbiju biće Dragoslav Šumarac, sport i omladinu će predvoditi Nađa Higl, dok je Miodrag Stojković zadužen za prosvetu i nauku. Privredom će se baviti Ivan Stefanović, pravdom Momčilo Grubač, finansijama Srboljub Antić, dok će se na čelu resora zdravstva nalaziti Nada Čemerlić Adžić”, kazao je Pajtić.

On je dodao da će se poljoprivredom i zaštitom životne sredine u vladi u senci Demokratske stranke baviti Nada Dragović, dok će za kulturu i informisanje biti zadužena Jelena Balašević.

“Ovaj sastav od 15 članova priliči Srbiji i Demokratskoj stranci. Manji i lošiji od ovoga Srbija ne zaslužuje, a ni Demokratskoj stranci ne priliči manje i lošije od ovog tima”, rekao je Pajtić.

Obraćajući se članovima GO Demokratske stranke, on je ocenio da je trenutna situacija u Srbiji “neuporedivo” lošija nego u periodu kada je DS bila na vlasti zbog čega demokrate “imaju obavezu” da ponude alternativu građanima u vidu vlade u senci.

“Od 2012. godine, standard građana je u stalnom padu, zaduživanje države je sve veće, a dok stručnjaci napuštaju Srbiju u sve većem broju, funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke završavaju fakultete, znate i sami koje”, kazao je lider demokrata.

Kako je dodao, vlada u senci DS-a će suprotstaviti demokratiju i znanje “autokratiji i cenzuri”.

“Vlast danas simulira da je moderna desnica a nalazi se u rukama krupnog kapitala. Mi ćemo biti sluge radnika i srednjeg sloja a ne krupnog kapitala. Tim koji smo danas predstavili čine ljudi koji znaju kako se vodi država, jer ne želimo da budućnost Srbije zavisi od radnog iskustva Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina ili fakultetskog obrazovanja Tomislava Nikolića i Bratislava Gašića”, rekao je Pajtić.

DS pozvao razočarane birače da se pokrenu

Demokratska stranka obeležila je večeras 25 godina od obnove rada pozivom razočaranim biračima da se pokrenu i omoguće smenjivanje aktuelne vlasti i premijera Aleksandra Vučića.

“Razočarani birači – samo zbog apatije ima autokratije, pokrenite se”, rekao je na skupu u Domu omladine Beograda predsednik DS-a Bojan Pajtić.

On je rekao da se za sve greške već izvinio u ime svih članova DS-a, čak i za one koji više nisu tu, za ono za šta je DS bio kriv, pa čak i za ono za šta demokrate nikako nisu mogle da budu krive.

“Nemamo više za šta da se kome izvinjavamo”, rekao je Pajtić i izrazio žaljenje zbog toga što i današnja generacija demokrata ima iste probleme kao i osnivači te partije, a to je da autokratiju zamene istinskom demokratijom.

On je kao “katastrofalne” kritikovao mere Vlade Srbije koje su pogodile zaposlene i penzionere i dodao da su one za DS neprihvatljive jer se ta stranka zalaže za pravednu državu, kao i za slobodne medije, bolje obrazovanje, kulturu i zdravstvo.

“Danas budućnost Srbije zavisi od radnog iskustva Aleksandra Vučića i Vulina, od obrazovanja Tomislava Nikolića, Gašića i Stefanovića i od vizije Babića i Rističevića… E, pa ko to hoće da trpi, neka trpi. Ko hoće da ćuti, neka ćuti. Ko hoće da gleda sa strane, neka gleda sa strane. Mi nećemo da trpimo, ćutimo i gledamo sa strane”, rekao je Pajtić.

On je, takođe, rekao da se Srbija od 2000. do 2012. godine u sekundi zaduživala u proseku po tri evra a da se od početka vladavine Srpske napredne stranke zadužuje za po 195 evra u sekundi i ocenio da je to neizdrživo.

Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović rekao je da je vladavina jednog čoveka najsuprotnija vladavini demokratije i poručio da će se on, kako je istakao, “do poslednjeg daha” boriti za demokratsku državu.

On je rekao da greši svako ko misli da je moguće da jedan čovek vlada Srbijom i kritikovao strane državnike koji iz svojih interesa “tapšu po ramenu” aktuelnu vlast u Srbiji i kažu da “nema dokaza da u Srbiji postoji cenzura”.

“Pa zar onaj koji prima mito, izdaje priznanicu”, upitao je Mićunović i rekao da je dovoljno da bilo ko pogleda domaće televizije i vidi da jedan čovek “okupira” sve kanale po ceo dan.

Svečanosti u Domu omladine u Beogradu, iako su pozvani, nisu prisustvovali bivši predsednici DS-a Boris Tadić i Dragan Đilas, kao ni pojedini osnivači stranke poput Vojislava Koštunice.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!