Pajtić: DS prihvata Pastorov poziv za razgovor, ali ne i SNS u vlasti

10 sep 2014

Nismo spremni da učestvujemo u konstituisanju nove parlamentarne većine

Predsednik Demokratske stranke (DS) i Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da će prihvatiti poziv predsednika Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora na razgovore o funkcionisanju pokrajinskih porgana vlasti, ali da neće prihvatiti pokušaje „uvlačenja“ Srpske napredne stranke (SNS) u pokrajinsku vlast.

„DS se kao odgovorna politička organizacija uvek odaziva na svaki poziv koalicionih partnera. Ali, nismo spremni da učestvujemo u konstituisanju nove parlamentarne većine, u koju bi ušao i SNS“, rekao je Pajtić novinarima.

On je kao :“neprihvatljivu“ ocenio logiku da je preduslov saradnje republisksih organa vlasti sa pokrajinskim to da se u Vojvodini promena politička struktura koja je na vlasti.

„To je za jednu državu koja pretenduje da bude pravna i evropskaa potpuno neprihvatljiva argumentacija. Saradnja republičkih i pokrajinskih institucija je obaveza, jer je u interesu građana. To ne može biti stvar političke volje i uskog partijskog interesa“, kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, takvim „prekomponovanjem“ vlasti bi se legitimisalo otimanje poslanika, zastrašivanje ljudi i pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!