Pajtić: Dečja bolnica u Novom Sadu najbolja u Srbiji

12 Apr 2016

Potpisano više ugovora pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da Dečja bolnica u Novom Sadu ima najbolji dijagnostički centar, ne samo u Srbiji nego i “mnogo šire”.

Pajtić je prilikom obilaska rekonstruisanog odeljenja dijagnostike u Dečjoj bolnici rekao da je na taj način unapređen proces lečenja dece, koji je i najosetljiviji i najzahtevniji, jer “nema ničeg goreg nego kada je dete bolesno”.

“Ovo znači da kada bolesno dete dođe u bolnicu, za deset minuta imate kompletnu dijagnostiku. I onda nije čudo kada se dugo, uz upotrebu znanja i veština i uz mnogo ljubavi ulaže i gradi jedna institucija gde je smrtnost 0,37 posto, a na nivou Srbije oko četiri odsto. Zbog toga ova institucija, kako svojom efikasnošću, tako i svojim izgledom, čini život bolesne dece lepšim i podnošljivijim u okolnostima gde im je zdravlje narušeno“, kazao je Pajtić.

On je tom prilikom uručio i ugovore za sufinansiranje 22 projekta u oblasti zdravstvene zaštite u Vojvodini, u vrednosti od 150 miliona dinara.

Ugovorima koji su danas uručeni direktorima vojvođanskih bolnica, predviđena je nabavka medicinske opreme, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih objekata.

Sredstva su dodeljena Kliničkom centru Vojvodine, domovima zdravlja u Bačkom Petrovcu i Kanjiži, institutima u Sremskoj Kamenici, Dečjoj bolnici, Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, opštim bolnicama u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu i Pančevu.

A u zgradi Pokrajinske vlade danas su potpisani ugovori kojima se obezbeđuje sufinansiranje troškova prevoza za više od tri hiljade studenata iz 33 vojvođanske opštine, u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara.

“Svi znamo koliko je potrebna ‘decentralizacija pameti’ i koliko je važno da mladi ljudi po završetku studija ostanu u svojim mestima, da znanjem koje su stekli unaprede lokalnu sredinu“, rekao je tom prilikom pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov.

Danas je i pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković potpisao je 27 miliona dinara vredne ugovore o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za realizaciju projekata primene toplotnih pumpi za zagrevanje i hlađenje objekata javne namene na teritoriji Vojvodine.

Ugradnjom toplotnih pumpi podstiče se racionalnije korišćenje energije, kao i njena ušteda, pošto toplotne pumpe, prema rečima sekretara Stankovića, za jedan uloženi kilovat čas električne energije daju četiri do pet puta više toplotne energije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!