Otvoreno pismo Vukašina Obradovića Poreskoj upravi

20 Sep 2017

"Redakcija je bila tri puta obijana, moj auto je dva puta oštećen, a pretnje su upućivane mojim kolegama, meni i mojoj porodici"

Osnivač nedeljnika “Vranjske” Vukašin Obradović, koji ju bolnici zbog štrajka glađu zbog gašenja tog lista, uputio je danas direktorki filijale Poreske uprave u Vranju Slađani Stojanović pismo u kojem je naveo da firma od osnivanja posluje u skladu sa zakonom i transparentno i upitao da li je objavljivanje intervjua sa bivšim direktorom te filijale pre tri meseca razlog inspekcijskih kontrola.

U pismu koje je dostavljeno pisarnici tog poreskog organa, Obradović je naveo da je u februaru “Vranjskim” izdato uverenje da nema neizmirenih obaveza a da je u avgustu počeo inspekcijski nadzor primene propisa iz oblasti radnih odnosa i ugovora o radu.

Nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja npvinara Srbije je dodao da je početkom septembra, istog dana kada je izdat nalog, nedeljnik “Vranjske” posetila inspekcija Poreske uprave da kontroliše poreze i doprinose i da se u dokumentu navodi da “Vranjske” nisu obaveštene o toj poseti jer “postoje razlozi za neodložno postupanje i bojazan da bi obaveštavanje umanjilo ostvarenje cilja poreske kontrole”, dok na odgovarajućem mestu u nalogu ti razlozi nisu navedeni.

“Zabrinjava me što su su po objavljivanju intervjua sa bivšim direktorom Poreske uprave, Filijala Vranje pre tri meseca, novinari redakcije dobili neformalne informacije da će Vranjske biti podvrgnute inspekcijskoj kontroli u narednom periodu sa zadatkom da nađu nedostatke koje bi kompromitovale poslovanje ‘Vranjskih'”, naveo je on.

Obradović je upitao na osnovu čega je Poreska uprava procenila da postoji potreba za “neodložno postupanje” i koja je to “bojazan da bi obaveštenje umanjilo ostvarenje cilja poreske kontrole”, kao i da li je ikada poreska uprave odbila da izda potvrdu tom listu zbog neizmirenih poreskih obaveza.

“Zbog čega se meni, kao vlasniku i direktoru ‘Vranjskih’, već skoro dve godine odbija polovina plate na osnovu toga što je Poreska uprava računala dobit preduzeća, na koji je plaćen porez, kao moj lični prihod? Skrećem pažnju da je na dividende za 2013. plaćen porez na prihod od kapitala. Dokaz o tome da sam prijavio i platio porez na dohodak građana za 2013. godini su odluke Vranjskih o isplati dela dobiti i poreske prijave poreskoj upravi o obračunatom i plaćenom porezu na prihode od kapitala koje Poreska uprava u Vranju poseduje. Da li je u Srbiji dozvoljeno dvostruko oporezivanje ili obračunavanje različitih kategorija poreza na istu šifru osnove i da li je razlog za ovakvo rešenje to što službenici Poreske uprave Vranje nisu uspeli da me pronađu iako između naše dve zgrade nema ni desetak metara?”, upitao je on.

Obradović je rekao da su “Vranjske” postojale 23 godine i da su novinari uprkos pritiscima koje su trpeli nastavljali da rade svoj posao poštujući profesionalne standarde i Etički kodeks novinara Srbije i da u poslednjih par godina predstavnici lokalni vlasti nisu tražili demanti, niti su Vranjske bile tužene zbog svog izveštavanja.

“Od svog osnivanja 1994. godine, ‘Vranjske’ trpe različite vrste pretnji i pritisaka. Redakcija je bila tri puta obijana, moj auto je dva puta oštećen, a pretnje su upućivane mojim kolegama, meni i mojoj porodici. Slučajevi obijanja, krađe i oštećenja imovine nikada nisu rasvetljeni, a većina pretnji nije istražena…”, naveo je osnivač tog ugašenog lista.

Obradović je naveo da očekuje brzi odgovor na ta pitanja i da će nalazi inspekcijskog nadzora isključiti svaku sumnju da je reč o pritisku i selektivnoj primeni zakona.

NUNS: Zdravstveno stanje Vukašina Obradovića jutros stabilno

Zdravstveno stanje glavnog i odgovornog urednika i direktora nedeljnika “Vranjske” Vukašina Obradovića jutros je stabilno, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Obradović je proteklu noć proveo u lokalnom Domu zdravlja pod stalnim nadzorom lekara, podsetio je NUNS.

Uslediće pregledi i analize zbog čega će Obradović i danas ostati u zdravstvenoj ustanovi u koju je ga je kasno sinoć, nakon što mu je pozlilo, smestila ekipa Hitne pomoći, navelo je to staleško udruženje.

Lekari su ga pregledali i zaključili da mu je potrebna bolnička nega kao i dodatni pregledi, što je on prihvatio, dodao je NUNS.

Obradović je juče počeo štrajk glađu u redakciji, nakon što su “Vranjske” ugašene juče, posle 23 godine postojanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!