Otvoreno pismo pisaca protiv ruskog zakona o gejevima

07 Feb 2014

"Zdrava demokratija treba da čuje nezavisni glas svih građana, a međunarodna zajednica treba da sluša i da se obogati raznovrsnim stavovima u Rusiji"

Više od 200 poznatih pisaca potpisalo je otvoreno pismo objavljeno danas u britanskom listu Gardijan u kojem se osuduje ruski zakon o homoseksualcima, i to uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Salman Ruždi, Margaret Atvud i Džonatan Franzen optužili su Rusiju da “guši kreativnost”. Oni su upozorili da zakon o zabrani propagiranja “netradicionalnih seksualnih odnosa”, nedavna zabrana bogohuljenja i mere protiv klevete “predstavljaju posebnu opasnost za pisce”.

“Zdrava demokratija treba da čuje nezavisni glas svih građana, a međunarodna zajednica treba da sluša i da se obogati raznovrsnim stavovima u Rusiji”, navodi se u pismu koje je potpisalo više od 200 pisaca iz 30 država, među kojima su četiri dobitnika Nobelove nagrade za književnost – Ginter Gras, Orhan Pamuk, Elfride Jelinek i Akinvande Oluvole “Vole” Sojinka.

“Upućujemo apel ruskim vlastima da ukinu te zakone i mere koje guše slobodu izražavanja”, ističu ti pisci.

Rusija je u junu prošle godine usvojila zakon protiv propagiranja homoseksualnosti među maloletnicima, a počiniocima preti zatvor i novčana kazna. Taj zakon je izazvao žestoke kritike zapadnih zemalja, čak i dovođenje u pitanje ispravnosti odluke da Rusija bude domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Kada je sinoć u Soči stigla olimpijska baklja, nevladina organizacija za zaštitu homoseksualaca Ol Aut (All Out) organizovala je demonstracije u 19 gradova u svetu, među kojima su Njujork, Melburn, Pariz i Sankt Peterburg. Demonstranti su pozvali sponzore Zimskih olimpijskih igara da “podignu glas protiv ruskog zakona o homoseksualcima”.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je u utorak u Sočiju da treba da se svi bore protiv “diskriminacije na osnovu seksualne opredeljenosti kao i protiv svih predrasuda”.

“Sport, međutim, ne treba da bude mesto za političko prepucavanja”, dodao je, međutim, Bah.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!