Pajtić poručio Vučiću da ne skreće sa puta ka EU

16 Jun 2016

Pajtić izrazio zabrinutost oko medijskih najava izgradnje ruske vojne baze u Srbiji, u Zrenjaninu kod aerodroma Ečka

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić poručio je danas u otvorenom pismu mandataru za sastav Vlade Srbije Aleksandru Vučići da je za Srbiju je najbitnije da nastavi put ka EU i da što pre otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Pajtić je mndataru Vučiću poručio da ta njegova uloga zahteva da javnost bude upoznata o potezima i razgovorima koje vodi dok vrši tu funkciju.

„Jedino što javnost zna jeste da ste u funkciji mandatara, odnosno predsednika Vlade u ostavci, putovali na iznenadni sastanak sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i razgovarali o, za sve nas, nepoznatim temama“, upozorio je Pajtić.

Kako je naglasio, posle tog sastanka, mediji „za koje Srbija zna da su pod Vučićevom kontrolom“, počeli su „besomučnu kampanju protiv Evropske unije i SAD optužujući ih da rade protiv stranke koju Vučić vodi“.

„Ono što znamo jeste da ćete prilikom posete kineskog predsednia Si Đinpinga potpisati niz međudržavnih sporazuma, na šta kao premijer tehničke Vlade, odnosno Vlade u ostavci, nikako nemate pravo“, dodao je Pajtić.

Pajtić je izrazio i zabrinutost zbog medijskih najava izgradnje ruske vojne baze u Srbiji, u Zrenjaninu kod aerodroma Ečka.

„Poznato Vam je koliko je problema našoj zemlji napravio srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, zajedno sa potpuno nepotrebnom vojnom paradom sa ruskom vojskom i nizom zajedničkih vojnih vežbi u vreme kad je Evropska unija uvela Rusiji sankcije zbog njenog učešća u oružanom sukobu u Ukrajini“, podsetio je Pajtić.

Prema njegovom mišljenju, ideja podizanja ruske vojne baze u Srbiji je sama po sebi razlog za uzbunu.

„Vi na takvu politiku nemate prava, jer niste za to dobili podršku građana Srbije. O tome niste pričali pre izbora, niste nikada tražili podršku za tako nešto, naprotiv“, poručio je Pajtić Vučiću.

Dodao je da građani očekuju zalaganje za evropske vrednosti, pravnu državu i moderno društvo, te da upravo te vrednosti zanemaruju u aferama poput Savamale i cenzurom medija.

„Tražim od vas kao predsednik DS, da jasno kažete građanima da li je vest o izgradnji ruske baze u Srbiji izmišljotina ili činjenica. Ukoliko je vest tačna, vi i vaša stranka preuzimate odgovornost za sve posledice koje će uslediti od strane EU, a njih će biti sigurno i osetiće ih oni koji su najugroženiji“, piše u pismu.

Dodaje se da se Vučić devedesetih godina zalagao za antievropsku politiku zbog koje je „bilo puno zla, bede i poraza, što on u to vreme nije osetio na svojoj koži“.

„Nadam se da Vas je to iskustvo tada naučilo nečemu i da sličnu grešku nećete ponoviti“, poručio je Pajtić.

(Autonomija)