Otvoreno pismo Jevrejke iz Zagreba: Crnina i ruže nisu stav

05 Dec 2016

Julija Koš obavestila je hrvatski državni vrh da se "Jasenovac nalazi u Hrvatskoj, a ne na Okinavi, Novoj Gvineji, Samoi, Sejšelima, Karibima ili nekom drugom udaljenom i egzotičnom mestu"

Penzionisana bibliotekarka Jevrejske opštine Zagreb Julija Koš, čija je porodica ubijena u holokaustu, uputila je otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu povodom table sa usklikom “Za dom spremni”, koja je postavljena u Jasenovcu.

Julija Koš obavestila je hrvatski državni vrh da se “Jasenovac nalazi u Hrvatskoj, a ne na Okinavi, Novoj Gvineji, Samoi, Sejšelima, Karibima ili nekom drugom udaljenom i egzotičnom mestu”.

Ona je upitala predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića zašto nisu reagovali kada je pre nekoliko dana u Jasenovcu postavljen “spomenik” sa ustaškim znamenjem i krilaticom – “Za dom spremni”.

Penzionisana bibliotekarka upozorava da svakodnevno sreće mnogo mladih hrvatskih učenika koji je pitaju da li su Jevreji tokom Drugog svetskog rata iz Hrvatske “isterani u Izrael i šta im se zapravo dogodilo”.

“Ta deca ni ne slute istinu koju im je škola bila dužna saopštiti. A, ona je, gospodo najviši i najodgovorniji funkcioneri u Hrvatskoj, jednostavna i može se lako reći ukratko: U ustaškom oktroisanom parlamentu hrvatske države izglasano je zakonsko etničko čišćenje u ime tla i krvi. Dogodila se masovna smrt nepoželjnih. A, danas nije slučajno što hrvatska mladež pojma nema o tome – niko im o tome ne govori”.

Julija Koš upozorava podseća hrvatsku predsednicu da se fotografisala uz ustašku varijantu hrvatskog grba i zatim izjavila da u tome “nema ničeg posebnog ni problematičnog”. Predsednicu je podsetila i na prošlogodišnji neuobičajeni odlazak u Jasenovac.

“Prigodno poziranje u crnom, sa buketom holivudski belih ruža u rukama, u jasenovačkom grobištu dan pre javne komemoracije – NIJE stav. Iz svega je upitno kakvi su vaši stavovi zaista – svime što pokazujete svedočite da su vaši pogledi vrlo prilagodljivi, u najmanju ruku. I sada, kada se dogodio nesmetani skandal u Jasenovcu, sto metara od ledine sa grobovima i mojih najbližih srodnika, stradalih od ustaške ruke samo zato što su bili Jevreji – gde ste, šta su sada vaši stavovi”, pita Koš.

Napominje da je pre deset godina javno upozoravala na revizionističku postavku u jasenovačkom muzeju, kao i da su nedavno usledile komemorativne posete i polaganje venaca proustaških političkih struja u Jasenovcu.

Košova u obraćanju premijeru Plenkoviću podseća da je načelnik opštine Jasenovac član njegove stranke.

“Vaša je stranka pobedila na nedavnim vanrednim izborima na osnovu promene donedavnog radikalnog desnog ‘imidža’ stranke… Privukli ste umerene glasače, a svesno ste žrtvovali radi tog cilja ‘jastrebove’ u svojim redovima – je li to bio samo izborni trik”, pita Koš.

Pita i da li je premijer solidaran sa najnovijim jasenovačkim spomenikom ili je protiv njega.

“Ako ste protiv, treba da jasno, odmah i odlučno delujete. Sredine nema. Vaša funkcija traži da se javno i jasno opredelite”, poručuje Julija Koš u otvorenom pismu.

(N1 / Srna)

Podelite ovu stranicu!