Otvoreno 73 odsto glasačkih mesta u Kataloniji, ima povređenih

01 Oct 2017

Đordi Turul je rekao da je "svet video nasilje španske države" i nazvao policijske akcije "represijom koja podseća na Frankovo doba"

U Kataloniji je otvoreno 73 odsto od oko 6.000 glasačkih mesta uprkos policijskim pokušajima da spreče održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije i tehničkim problemima na biralištima, rekao je portparol katalonske vlade Đordi Turul.

Turul je pozvao Katalonce da ostanu smireni i strpljivi, ali da “civilizovano i mirno” brane svoje pravo na glasanje.

Policajci u opremi za razbijanje demonstacija sprečili su ulaz u neka glasačka mesta i zaplenili glasačke kutije uz sukobe sa demonstrantima i glasačima. U Barseloni je policija ispalila gumene metke na demonstrante koji su pokušali da spreče policijska vozila da odnesu zaplenjene glasačke kutije.

Turul je rekao da je “svet video nasilje španske države” i nazvao policijske akcije “represijom koja podseća na Frankovo doba”, misleći na diktaturu Franciska Franka koja je trajala od 1939. do 1975.

Prema njegovim rečima, izaslanik Madrida u Kataloniji Enrik Milo treba da podnese ostavku zbog rukovođenja policijskom akcijom.

Pućdemon osudio neopravdano nasilje

Katalonski lider Karles Pućdemon osudio je danas “neopravdano nasilje” španske policije u Barseloni prema ljudima koji su želeli da glasaju na referendumu o nezavisnosti koji je Španija zabranila.

“Neopravdano korišćenje nasilja španske države, iracionalno i neodgovorno, neće zaustaviti volju Katalonaca”, rekao je Pućdemon.

Kao primere je naveo “udaranje pendrecima, gumene metke i neselektivne napade” na mirne demonstrante.

U Barseloni od jutros traju sukobi građana i policije u kojima ima povređenih.

Gradonačelnica traži ostavku Rahoja, španski izaslanik osudio katalonsku policiju

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je španskog premijera Marijana Rahoja da podnese ostavku i zatražila o policije da prestane sa upotrebom sile protiv glasača na referendumu, piše britanski Gardijan.

“Policijska akcija protiv mirnog stanovništva mora da prestane. Danas to moramo da zahtevamo i u Kataloniji i u Španiji”, navela je ona.

Predstavnik španske vlade u Kataloniji Enrik Milo osudio je danas stav regionalne policije koja nije intervenisala da bi zatvorila glasačka mesta na referendumu o nezavisnosti te pokrajine, preneo je Frans pres.

“Katalonski policajci su dobili naređenje da spreče ilegalni referendum i ne dozvole otvaranje glasačkih mesta, ali to na žalost nije slučaj”, rekao je Milo.

On je osudio i “ogromnu neodgovornost” katalonskih lidera.

“Politička linija je prevladala profesionalnu liniju i neodgovorno dovela u opasnost prestiž policije. Policija i Civilna garda su morale da deluju”, izjavio je Milo.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!