Otvoren novi program EU između Mađarske i Srbije

07 Oct 2016

...vredan više od 76,6 miliona evra

Evropska unija će u narednom periodu finansirati novi program prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, vredan više od 76,6 miliona evra, najavljeno je danas u Novom Sadu.

Kako je najavljeno na konferenciji za medije novi Interreg IPA program pružiće priliku neprofitnim organizacijama iz dve države da u pograničnom regionu sprovedu zajedničke projekte poboljšanja infrastrukture, ekonomske saradnje i turističke i kulturne ponude.

Danas je obeleženo i zatvaranje prethodnog takvog programa, zahvaljujući kojem je od 2008. godine do danas omogućeno sprovođenje 204 projekta saradnje između neprofitnih organizacija sa obe strane granice, sa ukupno 50,1 milion evra iz IPA fonda.

Zamenik državnog sekretara u kancelariji premijera mađaske Žigmond Perenji (Zsigmond Perenyi) izjavio je da je prethodni Interreg program između Mađarske i Srbije, zatvoren veoma uspešno, te da je iskorišćenost sredstava dostigla 98 odsto.

“Ovo je jedan od najviših procenata koji imamo u EU, pa se nadamo da će ovaj novootvoreni period od 2014. do 2020. doneti nove važne projekte za Srbiju. Oni su već ustanovljeni i svi znamo da su nam potrebni”, izjavio je Perenji.

Kako je objasnio, konkursi za predaju projekata su već počeli 3. oktobra i biće otvoreni šest meseci, te je pozvao sve organizacije civilnog društva i lokalne samouprave da se što prijave, jer je namera da se još jednom pokaže Briselu “da su ovi fondovi važni i potrebni ljudima koji ovde žive”.

Predsednik Skuštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je zadovoljan prethodnim ciklusom finansiranja, jer je Vojvodina uspela da povuče više od 50 miliona evra u projektima.

“Mislim da smo u prethodnom periodu stekli znanje i u institucijama i među pojedincima, da sa optimizmom možemo gledati na novu mogućnost”, kazao je Pastor.

Pomoćnica direktorke u Kancelariji za evropske integracije Vlade Srbije Sanda Šimić, kancelarije koja sprovodi ove programe u Srbiji, rekla je da je saradnja sa Mađarskom u prethodnom periodu bila odlična, ali da Srbija ovakve projekte ima i sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom i Bgarskom, a u pripremi je i program sa Makedonijom.

Kako je dodala, u toku su i dva trans-nacionalna programa, koja su vezana za veika geografska područja – Dunav i Jadransko-Jonski program.

Interreg IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija se implementira u sklopu finansijskog okvira Evropske unije za period od 2014. do 2020. godine, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA.

Program podržava razvoj regiona koji će biti stabilan i okrenut saradnji, kao i unapređivanje sveukupnog kvaliteta života u pograničnom regionu, a više informacija nalazi se na sajtu interreg-ipa-husrb.com.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!