Otkriven stari vodeni tok na Marsu

28 sep 2012

Robotsko vozilo "Curiosity" američke svemirske agencije NASA nalazi se na površini Marsa tek nekoliko sedmica, ali je već pronašlo dokaze da je u prošlosti površinom planete tekla voda

Robotsko vozilo „Curiosity“ američke svemirske agencije NASA nalazi se na površini Marsa tek nekoliko sedmica, ali je već pronašlo dokaze da je u prošlosti površinom planete tekla voda. Robot je poslao sliku klasične kompozicije stijena sastavljenih od kamenja i pijeska.

Naučnici iz kontrole misije kažu da veličina i zaobljeni izgled kamenčića u stijeni ukazuju da ih je pomjerala i oblikovala voda, objavili su mediji. Istraživači smatraju da je „Curiosity“ otkrio prastari vodeni tok.

Milijarde godina

Stijene su opisane na konferenciji za novinare u NASA-inoj laboratoriji u Pasadeni u Californiji, a naučnici kažu da ih je voda položila na to mjesto „prije nekoliko milijardi godina“.

„Curiosity“ se spustio na površinu Marsa šestog augusta sa zadatkom da uz pomoć svoje tehničke opreme utvrdi da li su u prošlosti na ovoj planeti postojali uslovi za mikrobiološki život.

Robot je do sada uglavnom obavljao testiranja svojih sistema i aparata, ali sada počinje ozbiljan naučni rad.

Krajnji cilj „Curiosityja“ je da stigne do centralne planine Sharp, koja je visoka pet kilometara. Naučnici očekuju da će vozilo pronaći slojeve stijena u podnožju planine iz kojih će biti stečena nova saznanja o uslovima koji su vladali na Marsu u dalekoj prošlosti.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!