Osuda zahteva za skidanje zastava Vojvodine

05 sep 2013

VP: ”Svima onima kojima je do skidanja i uništavanja tuđih zastava, poručujemo da prvenstveno vode računa o svojim simbolima”

Vojvođanska partija (VP) najoštrije je danas osudila zahteve za skidanje zastava Vojvodine sa državnih institucija Vojvodine i Srbije.

“Ne dozvoljavamo da nekakvi ‘kvazipatriotski’ pokreti Srbije, koji ne priznaju Vojvodinu, uznemiravaju vojvođansku javnost, te ponovo pozivaju na nemire i podele svojim nebuloznim zahtevima”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su ovakvi zahtevi “još jedan napad na vojvođanski identitet”, i podseća da je zastava Vojvodine definisana Ustavom Srbije i Statutom Vojvodine, te je kao takva “simbol svih Vojvođanki i Vojvođana”.

“Građani Vojvodine su svoju zastavu izglasali u Skupštini Vojvodine 2004. godine, prihvatili je, vole je i čuvaju, a svima onima kojima je do skidanja i uništavanja tuđih zastava, poručujemo da prvenstveno vode računa o svojim simbolima i čuvaju njima dragu zastavu”, dodaje se u saopštenju.

VP u saopštenju postavlja pitanje i da li su protagonisti ovih zahteva možda inspirisani dešavanjima u Hrvatskoj, gde su u nedavnim nemirima uništavane ćirilične zvanične table na državnim institucijama te zemlje.

Zahtev za uklanjanje zastava Vojvodine sa institucija države nedavno je uputila politička partija “Dveri”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!