Ostajemo li bez poverenika

Rodoljubu Šabiću za nepuna dva meseca ističe mandat, a u parlamentu ne znaju kada će biti pokrenut postupak za izbor poverenika niti ko će biti kandidati.

28. okt 2011

U slučaju da zbog međupartijskih nesuglasica u parlamentu ili predizborne kampanje do tada ne bude izabran novi poverenik za informacije od javnog značaja, moglo bi da dođe do blokade ove institucije.

Neko bi iz toga mogao da izvede zaključak da je vlast našla pogodan način da umrtvi još jednu „neprijatnu“ kontrolnu instituciju.
U parlamentu niko ne zna kada će biti pokrenut postupak za izbor poverenika niti se zna koja su imena predviđena za tu funkciju.

Jelena Trivan, predsednica Odbora za kulturu i informisanje, koji je nadležan za izbor poverenika, izjavila je juče kratko za „Blic“ da će Odbor i Skupština izabrati poverenika u zakonskom roku. Trivanova, međutim, nije odgovorila na pitanje o kojim kandidatima za poverenika razmišlja vladajuća koalicija i da li oni postoje.

– Zakonski rok za izbor poverenika ne postoji. Ali ukoliko do 22. decembra ne bi bio izabran poverenik, to bi bio veoma loš znak. To bi značilo da Skupštini ta institucija nije značajna. Naprotiv, ona je vrlo značajna i ne bi smela da ostane bez čelnika ni jedan jedini dan – kaže za naš list Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga