Osnovane Balkanske vojno-medicinske snage

05 Oct 2016

U projektu učestvuju države u regiji: Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija

U skopskoj kasarni “Ilinden” danas je u prisustvu ministra odbrane Makedonije Zorana Jolevskog i njegovih kolega iz BiH, Slovenije i Srbije održana ceremonija osnivanja Stalne organizacije Balkanskih vojno-medicinskih snaga (Balkan Medical Task Force – BMTF), kojom će naredne dvije godine predsjedavati Srbija.

U projektu učestvuju države u regiji: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Države sponzori projekta pokrenutog 2010. godine su Kraljevina Norveška i Sjedinjene Američke Države, javlja Anadolija.

Balkanske vojno-medicinske snage su projektirane multinacionalne modularne snage namijenjene za širok spektar operacija brzog odgovora na krizne situacije, naročito kada je riječ o elementarnim i drugim katastrofama na prostoru Zapadnog Balkana.

Ministar odbrane Makedonije je istakao da je formiranje takve jedinice u Skoplju od velikog značaja kako za regiju tako i za NATO.

“Ova inicijativa ima za cilj da stvori vojno-medicinske kapacitete koji će biti u stanju brzo odgovoriti na krizne situacije izazvane prirodnim nepogodama, kao što smo svjedočili prethodnih godina u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini”, kazao je Jolevski.

Zajedničko djelovanje

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević je istakao da se u današnje vrijeme sve zemlje regije bore s istim ili sličnim izazovima koji pozivaju na zajednički odgovor za njihovo rješavanje i naglašavaju potrebu za zajedničkim nastupom u cilju održavanja međunarodne sigurnosti.

“Uveren sam da će ova inicijativa biti važan faktor u regionu. Ako smo saglasni, zajedno možemo da postignemo mnoge ciljeve. Formiranje ove organizacije je korak napred da se pridružimo našim ciljevima”, rekao je Đorđević.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istakla je da je Stalna organizacija Balkanskih vojno–medicinskih snaga na neki način osnova za to kako se treba raditi u budućnosti.

Kako je kazala, ovim medicinskim snagama se treba pokazati kako “bez obzira na određene razlike u našim konceptima, možemo zajedno djelovati”.

Dodala je da prirodne katastrofe koje su se dogodile na ovim prostorima pokazuju da postoje određeni problemi u komunikaciji. U tom kontekstu je podvukla da je organizacija vojno-medicinskih snaga zaista bila neophodna.

Ministrica odbrane Slovenije Andreja Katič ocijenila je dobrim to što će gotovo sve zemlje zapadnog Balkana sarađivati na zajedničkom projektu poput ovog.

“Dobro je da je ovaj projekat vojni projekat, ali s druge strane je i humanitarni projekat koji će pomoći onima kojima je pomoć potrebna”, izjavila je Katič.

Ambasador Norveške u Makedoniji Arne Sannes Bjornstad i predstavnik Američkog sekretarijata za odbranu Kevin Hill istakli su da je u ovo vrijeme saradnja balkanskih zemalja izuzetno značajna. Rekli su da ovo nije obična vojna jedinica, već jedinstvena multinacionalna jedinica koja djeluje prema standardima NATO-a i konkretan primjer regionalne saradnje.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!