Osnovana Ženska ruralna mreža Vojvodine

22 Oct 2016

Četrnaest vojvođanskih organizacija se ujedinile kako bi zastupale interese žena i mladih u selima Vojvodine

„Ujedinile smo se kako bismo zastupali interese žena i mladih u selima Vojvodine, zarad poboljšanja uslova života i kreiranja boljeg okruženja za rad“, rekla je za Autonomiju Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine, predsedavajuća skupa koji je okupio 14 vojvođanskih organizacija, koji čine danas osnovanu Žensku ruralnu mrežu Vojvodine.

„Naše članice prošle su veliki broj edukacija i radionica, i godinama proizvode voće i povrće na zdravstveno bezbedan način i ručne radove, ali im nedostaje plasman. Od ove mreže očekujem da, za razliku od dosadašnjih projekata i inicijativa, do kraja isprati razvoj žena i njihovog preduzetništva i pomogne ženama u plasmanu proizvoda“, rekla je, tokom rasprave o poslovniku o radu i ciljevima Ženske ruralne mreže Vojvodine, Slađana Kitaresku iz Udruženja žena „Banaćanke – Torak“.

„Udruženje Višnja iz Grurevaca aktivno je od 2008. godine i od prvog dana aktivno učestvujemo u programima lokalne samouprave i pokrajine – realizovale smo više od deset razvojnih projekta u Grugurevcu. Od prošle godine u programu smo organske proizvodnje u kojima je i posađeno 400 stabala višnje, a od mreže očekujemo povezivanje i saradnju na nivou Vojvodine, razmenu iskustava i pomoć u realizaciji naših organskih proizvoda“, rekla je Ljiljana Nedeljković i dodala da je udruženje žena Višnja odnedavno, takođe, potpisalo sporazum o pridruživanju Agenciji za regionalni razvoj Srema od koje očekuju sličnu saradnju.

„Verujem da će nas ova insituticija podržati, zna se da se žene i ruralno stanovništvo ranjivo i da im nedostaje mnogo toga što je omogućeno stanovnicima gradova. Naša organizacija sprovodi niz programa čiji je cilj podrška i pomoć starima u Belom Blatu“, rekla je iz Belog Blata i dodala da su žene u njenoj organizaciji „značajno vreme utrošile da bi odvojile žene od muškaraca, što im je konačno uspelo i što je dovelo do značajnog angažmana žena u životu Belog Blata“, rekla je Anuška Šimon, predsednica Kluba žena Belog Blata.

Žensku ruralnu mrežu Vojvodine čine 14 organizacija: Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad; Udruženje“Podunav“, Bački Monoštor; Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Matija Gubec“, Tavankut; Udruženje „Udahni život“, Stanišić; Udruženje „Gakovčanka“, Gakovo; Udruženje „Višnja“, Grgurevci; Udruženje „Staza zdravlja“, Grgurevci; Udruženje „Banstolka“, Banstol; Udruženje „Krčedinke“, Krčedin; Udruženje “ Sremački talas”, Jazak; Klub žena „Belo Blato“, Belo Blato; Klub žena „Vredne ruke“ Srpski Itebej, Srpski Itebej; Udruženje „Banaćanke Torak“, Torak; Udruženje „Žad“ Zrenjanin.

Osnivačkom skupu pridružile su se i predstavnice TASCO-a, Hajnrih Bel fondacije i Građanskih inicijativa iz Beograda.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!