Osnovana Carslberg i Dunđerski Fondacija

19 mar 2015

Cilj Fondacije je ulaganje u razvoj nauke i obrazovanja u Vojvodini, očuvanje kulturne baštine, zaštita životne sredine i podizanje svesti društva o aktuelnim socijalnim problemima

Carlsberg i Dunđerski Fondacija, čiji je cilj ulaganje u razvoj nauke i obrazovanja u Vojvodini, očuvanje kulturne baštine, zaštita životne sredine i podizanje svesti društva o aktuelnim socijalnim problemima, svečano je predstavljena 17. marta u Novom Sadu, uz najavu osnivača da će nastaviti bogatu tradiciju ulaganja u dobrobit društva poteklu od dva pasionirana ljubitelja piva, ali i dobročinitelja Jakoba K. Jakobsena, osnivača pivare Carlsberg u Kopenhagenu, i Lazara Dunđerskog, osnivača pivare u Čelarevu.

“Osnovni cilj Carlsberg i Dunđerski Fondacije je očuvanje vrednosti koje su nam ostavila dva velikana, kroz doprinos društvu, ulaganje u razvoj zajednice i svakog njenog pojedinca”, izjavio je generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija Gabor Bekefi na svečanosti u zgradi Univerziteta u Novom Sadu, kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici iz sveta nauke, obrazovanja i kulture.

Ciljevi Fondacije su i podizanje svesti o aktuelnim socijalnim pitanjima, kao i briga o zaštiti potrošača i promovisanje odgovorne konzumacije alkohola, saopštila je kompanija Carlsberg Srbija.

Za kreiranje dugoročnih strategije Fondacije, njenih godišnjih ciljeva, kao i za raspolaganje finansijskim sredstvima za pojedine oblasti delovanja, zadužen je Upravni odbor, dok je za sprovođenje strategija i programa nadležan Izvršni odbor.

Među oblastima delovanja te nove fondacije je očuvanje kulturne baštine Vojvodine kroz podršku projektima čiji je cilj obnova istorijskog nasleđa lokalnih zajednica, istraživanje istorije porodice Dunđerski, kao i razvoj lokalne kulture radi trajnog doprinosa negovanju zdrave društvene zajednice. Takođe, Fondacija će se baviti zaštitom životne sredine kroz podsticanje i nagrađivanje projekata relevantnih u toj oblasti, čija se praktična primena ogleda u efikasnijem iskorišćenju prirodnih resursa, uštedi energije, očuvanju prirodnih staništa, promociji reciklaže, kao i drugih projekata na polju unapređenja prirodnog okruženja i smanjenja štetnog uticaja na prirodu. Najavljena je i podrška nauci i obrazovanju, putem saradnje sa obrazovnim ustanovama, kao i sa studentima i naučnim radnicima – u vidu dodele stipendija i grantova.

Fondacija će raditi na podizanju svesti o aktuelnim socijalnim pitanjima u društvu radi očuvanja građanskih prava i/ili bolje edukacije stanovništva o istim, kao i podrškom projektima čiji je cilj rešavanje specifičnog socijalnog problema.

Među oblastima delovanja je i zaštita potrošača kroz promociju kampanja o odgovornoj konzumaciji alkohola i posledicama prekomerne upotrebe istog po sopstveno zdravlje i okolinu, kao i razvoj lokalne zajednice Čelarevo finansiranjem lokalnih projekata, čiji je cilj unapređenje životnog standarda stanovništva i razvoj mladih ljudi uz promociju sporta i kulturnih dešavanja.

Proces registracije Fondacije je u toku, a očekuje se da će prvi projekti biti najavljeni u aprilu ove godine.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!