Osnovan vojvođanski klaster organske proizvodnje

04 sep 2014

Za sada ima 31 člana

Osnivačka skupština Vojvođanskog klastera organske proizvodnje, prvog u Srbiji, održana je danas u Pokrajinskoj vladi.

Klaster čiji je cilj povećanje proizvodnje organske hrane, uz ekonomski i održiv razvoj te delatnosti, terbalo bi da postane „nov vojvođanski brend“ i bude nova perspekiva agrara u Vojvodini, rečeno je na osnivačkoj skupštini.

Novoosnovani Vojvođanski klaster organske proizvodnje je dobrovoljno, nevladino, neprofitno udruženje, koje za sada ima 31 člana.

Rad tog klastera objediniće preduzeća i male proizvođače organskih proizvoda, naučne ustanove i nevladine organizacije iz tog sektora.

„Kultura gajenja organske hrane danas je apsolutni trend u EU. Zaštita životne sredine spada u prioritete EU, a na kojem smo mi nivou, najbolje govori izveštaj Evropske komisije koji upravo ovu oblast ističe kao problematičnu u Srbiji“, rekao je pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

Dodao je da je proizvodnja organske hrane šansa velikom broju poljoprivrednika u Vojvodini s manjim parcelama da ostvare znatan prihod.

Pokrajinska vlada je do sada podstakla osnivanje 26 klastera u Vojvodini i podržava njihov rad kao jedan od najmodernijih vidova delovanja privrednih subjekata u razvijenim ekonomijama.

(Beta) 

 

Podelite ovu stranicu!