Osmomartovski protestni marš žena u Beogradu

08 mar 2018

"Smrt fašizmu, sloboda ženama"

Protestni osmomartovski marš, u organizaciji „Mreža žena protiv nasilja“, „Labrisa“, „Astre“, „Romske ženske mreže“, „Mreže žena u crnom Srbije“, „Mreža žena Rasinskog okruga“, „Levog samita Srbije“, „Konsultacije za lezbejke“ i „Plenuma žena za štrajk“ održan večeras od Trga Republike do Slavije.

Ispred spomenika knezu Mihailu na Trgu Republike okupilo se oko 200 ljudi, a aktivistkinje su nosile transparente na kojima je pisalo „Smrt fašizmu, sloboda ženama“, „Žene, život, sloboda“, „Solidarnost naša snaga“, „Moje telo, moja teritorija“, a izvikivale su „Neću ružu, hoću revoluciju“, „Dostojanstven rad, a ne glad“.

Protestnom skupu prisustvovali su i članovi Inicijative „Ne davimo Beograd“, a mogli su se primetiti i transparenti na kojima je pisalo „Dosta nam je ugnjetača i njegovih pomagača“.

Predstavnica „Žena u crnom“ Mina Damjanović je kazala da su se okupile da bi videle gde su žene danas u Srbiji, gde su njihova prava.

„Naša radna prava su ugrožena, žene za isti posao manje novca dobija, seksizam i nasilje se normalizuje kako na poslu tako i u privatnoj sveri, a život bez nasilja je gotovo nemoguć“, ocenila je Damjanovićeva.

Ona je kazala da će se prilikom „protestnog marša“ zaustaviti ispred Vlade Srbije gde će pročitati svoje zahteve koje se odnose na „radna reproduktivna i prava koja se tiču nasilja nad ženama, zahteva na dostojanstven rad, dostupan abortus, poštovanje radnih prava i na poštovanje prava koje žene imaju ali koje im institucije i država uskraćuju“.

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Aktivistkinja Kristina Cvetičanin Knežević je kazala da je došla da podrži „protestni marš“ da bi slavila sve borbe koje su prethodnice vodile, ali i da bi borili svoje borbe kako ih sledeća generacija ne bi vodila.

Ona je ocenila da je stanje u Srbiji trenutno loše, jer su „za razliku od prethodnih godina samo ekstremno desničarske organizacije orkestrirale napade na ženska ljudska prava, a ove godine i sama država učestvuje u tim napadima“.

Protest je sa Trga Republike nastavljen do poslovnice Eurobanke na Terazijama, gde su pročitani zahtevi protiv prinudnog iseljenja Silvane Maurer iz njenog stana na Bulevaru kralja Aleksandra 26, u Beogradu. Predstavnica „Žena u crnom“ Staša Zajović je kazala da je ta banka umesto prevaranata počela da goni Silvanu Maurer, kao i da se ne sme dozvoliti da bilo ko ostane bez „krova nad glavom“.

Ona je tim povodom pozvala sve da se sutra pre podne, u osam časova, okupe i svojom masovnošću spreče iseljenje Silvane Maurer iz njenog stana.

Protesna šetnja nastavljena je u Ulici kralja Milana do Vlade Srbije, ispred koje su aktivistkinje pročitale svoje zahteve, koje su juče predale Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon čega su izvele mali performans.

Šetnja je zatim nastavljena ispred Ministarstva za rad, a završena je na Trgu Slavija.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!