Organizatorima tribine u Zrenjaninu prete smrću

07 mar 2018

"Neće proći, Zrenjanin je naš grad. Da Zrenjanin ostane Zrenjanin!"

Organizatorima tribine “Petrovgrad? Neće proći!” koja će se održati u Znenjaninu u subotu kao izraz protesta zbog namere gradskih vlasti da promene ime tog grada u Petrovgrad, upućene su pretnje smrću preko interneta.

“U komentarima ispod najave tribine, upućene su pretnje i pozivi na linč građanima i građankama Zrenjanina koji žele da čuju govornike tribine, od strane Ivana Radosavljevića, osnivača organizacije Srbski ponos, kako se sam predstavlja, iz Petrovgrada”, navela je u saopštenju za javnost nevladina organizacija Skaska iz Zrenjanina.

Dodali su da su te pretnje prijavili policiji u Zrenjaninu.

“Atmosfera koja je napravljena u Zrenjaninu, zahvaljujući udruženju ‘Petrovgrad’ je nedopustiva. U 21. veku, u multietničkom gradu, koji je nekada bio centar građanske svesti, nasilno se nameće promena imena grada, nasuprot simbolu antifašističke borbe, a građani koji se ne slažu, suočavaju se sa pretnjama različitih desničarskih organizacija i pojedinaca”, navodi se u saopštenju za javnost.

“Upozoravamo da je opasno igrati se nacionalizmom, posebno u zemlji koja se još nije suočila sa svojom ratnom prošlošću, a zaključujemo i da osveta poraženih u Drugom svetskom ratu uzima sve više maha. Desničari i nacionalisti parališu ceo region, isti su im motivi i retorika u Hrvatskoj, Bosni i kod nas a naše je da im pošaljemo jasnu poruku: Neće proći, Zrenjanin je naš grad. Da Zrenjanin ostane Zrenjanin!”, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!