Organizacije: Prijava zbog korišćenja životinja u rijaliti programu Zadruga TV Pink

08 Sep 2017

"Izostanak reakcije nadležnih inspekcija ukazuje na problem nepostojanja mehanizama za sprovođenje propisa"

Organizacije Feniks, Nada za životinje – Riska i Link plus uputile su zahtev odgovornom uredniku Televizije Pink Željku Mitroviću da odmah oslobodi životinje koje su smeštene u objektu u kojem se snima program „Zadruga“ i najavile podnošenje prijave zbog kršenja propisa o zaštiti životinja.

“U atmosferi velikog filmskog studija nije moguće obezbediti životinjama dobrobit, kao ni uslove propisane zakonom. Posebno ukazujemo da su majmuni visokosocijalne životinje, da je njima u tom okruženju najteže obezbediti dobrobit i da je stoga njihova patnja najveća”, ističe se u saopštenju ovih organizacija za zaštitu životinja.

Napominje se da osobenosti divljih i egzotičnih životinja nalažu da njihovo držanje u svojstvu divljih životinja u zatočeništvu ili u svojstvu kućnih ljubimaca bude uređeno posebnim odredbama zakona, te da se one ne smeju držati bez posebne dozvole. Dodaje se i da je zaštita divljih i egzotičnih životinja predmet pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji u poglavlju 27.

“S obzirom da su mediji objavili vest da je za potrebe snimanja novog programa zatočeno najmanje tri majmuna i oko 70 drugih egzotičnih i domaćih životinja, očekivali smo da nadležne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva zaštite životne sredine hitno reaguju, prekinu program i oduzmu životinje, ali kako do reakcije nadležnih državnih organa nije došlo, prinuđeni smo da podnesemo prijavu i ukažemo na brojne prekršaje iz Zakona o dobrobiti životinja, Zakona o veterinarstvu i Pravilnika o uslovima držanja, načina obeležavanja i evidentiranja divljih životinja u zatočeništvu”, navodi se u saopštenju.

Organizacije naglašavaju da nepostojanje reakcije nadležnih inspekcija ukazuje na problem nepostojanja mehanizama za sprovođenje propisa u oblasti veterinarstva, zaštite i dobrobiti životinja.

Od inspekcija i produkcije „Zadruge“ zatražile su da snimanje programa bude nastavljeno samo sa ljudskim učesnicima, kao i da životinje budu vraćene na gazdinstva i u domove gde su dosad živele.

“Takav potez u značajnoj meri bi doprineo da javnost dobije informaciju da su u našoj zemlji životinje zaštićene zakonom, ali da je neophodna i edukacija o humanom i zakonitom postupanju sa životinjama”, ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se da se najmanje tri jedinke majmuna, kao i oko 70 jedinki drugih vrsta životinja drže u objektu u kojem se snima i javno prikazuje program “Zadruga” u produkciji Televizije Pink, odnosno da se životinje javno prikazuju i drže bez dozvole.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!