Opozicija: Vlast onemogućava raspravu o amandmanima na budžet

11 dec 2017

"Obesmišljavanje i urušavanje parlamenta i onemogućavanje opozicije da govori"

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su danas vladajuću većinu jer, kako su ocenili, onemogućavaju raspravu o amandmanina na predloženi državni budžet za 2018. godinu.

Oni navode da vlast to čini podnošenjem više od 300 amandmana na dopune Zakona o budžetu za 2017. godinu i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu koji se razmatraju pre predloženog budžeta za 2018. godinu.

Šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović kazao je da će na taj način vladajuća većina „pojesti“ vreme za raspravu o amandmanima na budžet za narednu godinu jer je rasprava o svim tačkama objedinjena.

Prema njegovim rečima, vladajuća većina podnela je „besmislene“ amandmane za koje neće ni glasati, čime želi samo da „spasi“ ministra od rasprave u pojedinostima o budžetu za 2018. godinu i onemogući raspravu.

„Vladajuća većina očigledno ne misli da je potrebna opozicija i diskusija o njihovim amandmanima. Na sceni je gušenje bilo kakve diskusije o bilo kakvim promenama. Ovo će biti prvi put u istoriji da se budžet donosi bez diskusije o amandmanima„, rekao je Radulović.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da to što je vladajuće većina podnela amandmane govori da su predloženi zakoni loši.

„Kada poslanici vlasti napišu 300 ili 400 amandmana to znači da ti zakoni nemaju ništa i da nisu dobri“, rekao je Živković i dodao da se amandmani najviše odnose na potrebno davanje još većih sredstava za regionalni razvoj, borbu protiv kriminala i drugo, što je tačno, da fali zakonima koji predlaže Vlada Srbije.

On je poslanicima vladajuće većine zato preporučio da traže smenu Vlade Srbije jer teško da mogu da promene nešto sada amandmanima u poslednjih nekoliko dana ove godine.

Samostalni poslanik Jovan Jovanović ocenio je da je cilj objednjivanja budžeta sa još 30 tačaka i podnošenje amandama na zakone koji prethode predloženom budžetu obesmišljavanje i urušavanje parlamenta i onemogućavanje opozicije da govori.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević takođe je kritikovao vladajuću većinu zbog podnošenja amandmana čiji je cilj kako ističe, onemogućavanje rasprave u pojedinostima o budžetu.

Na početku rada, ranije danas, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić je kazao da će se „prvi put u istoriji desiti“ da nema prasprave u pojedinostima o budžetu, na šta mu je predsednica parlamenta Maja Gojković odgovorila da je dobro izučila poslovnik i da misli da će poslanici moći da govore o svim tačkama dnevnog reda, ali da to zavisi od njih.

„Da li ćemo ili nećemo raspravljati o amandmanima na pojedine tačke zavisi isključivo od poslanika, odnosno na koji način će koristiti vreme koje im po poslovniku pripada. Ne znam zašto unapred mislite da nećete imati vremena. Sve zavisi od toga šta ćete vi i vaša poslanička grupa diskutovati. Može da se diskutuje ako se to hoće i želi“, rekla je Gojković.

Sednica je jutros nastavljena oko 10 časova, a poslanici još razmatraju amandmana podnete na prvu tačku odnosno dopune Zakona o budžetu za 2017. godinu.

Na prvih šest tačaka koje se tiču prošlogodišnjeg budžeta podneto je nešto više od 400 amandma, a posle toga na red dolazi rasprava u pojedinostima o budžetu za narednu godinu na koji je podneto 919 amandmana.

Na budžet za narednu godinu i 30 zakona ukupno je podneto 2.317 amandmana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!