Opozicija u Novom Sadu protiv partnerstva za JKP Stan

28 Jun 2018

"Privatni partner će imati monopol na poslovima održavanja dimnjaka i javne rasvete na 10 godina"

Političke stranke i pokreti demokratske opozicije u Novom Sadu, zatražili su danas od Skupštine grada Novog Sada da odbaci predlog ugovora o javno-privatnom partnerstvu u Javnom komunalnom preduzeću “Stan”.

Predložen je ugovor sa konzorcijumom firmi koji predvodi litvanska kompanija “Busto Valda” iz Kaunasa, među kojima je i firma “FM Holding” iz Novog Sada, osnovana 10. januara 2018., čiji je direktor i vlasnik litvanac Darius Zakarauskas, koji je inače bio jedini ponuđač na prethodnom tenderu kao predstavnik litvanske firme “Civinity”.

Firmu “FM Holding” su oformili radi lakšeg poslovanja u Srbiji, a “Busto Valda” je deo holdinga “Civinity”, osnovana, kako je Zakarauskas ranije izjavio, “radi lakšeg poslovanja u Srbiji”.

Ugovor predviđa i podizvođača, slovenačku firmu “Javna rasveta”, a o predlogu će birti raspravljano na sutrašnjoj sednici Skupštine u Novom Sadu.

Stranke demokratske opozicije su u saopštenju navele da je ugovor štetan po interese Novog Sada i zaposlenih u JKP “Stan”, te da se u postupku odabira partnera dešavalo kršenje zakona.

“Verujemo da se sa postupkom odabira privatnog partnera namerno odugovlačilo kako bi se dugovi Stana što više smanjili, a privatni partner u trenutku preuzimanja delatnosti preuzeo i što manje finansijskih obaveza”, navedeno je u saopštenju.

Oni su upozorili da su dugovi “Stana” u vreme pripreme projekta javno-privatnog partnerstva procenjeni na 822 miliona dinara, ali da su u međuvremenu prepolovljeni.

Opozicija je navela da će privatni partner imati “monopol na poslovima održavanja dimnjaka i javne rasvete na 10 godina”, a da su u postupku javne nabavke protivzakonito uvećane ukupne obaveze grada prema novom preduzeću za najmanje 250 miliona dinara.

Upozorili su i da je u preduzeću “Stan” sada radno angažovano oko 229 ljudi, dok se za novu firmu planira samo 123 radnika.

Opozicione političke stranke i pokreti su predložile da se gradska uprava opredeli za novi program sanacije preduzeća ili da se ponovi postupak javno-privatnog partnerstva sa smanjenim udelom vlasništva privatnog vlasnika.

Saopštenje su zajednički potpisali Demokratska stranka, Pokret “Dosta je bilo”, Levica Srbije, Narodna stranka, Nova stranka, “Pokret za preokret” i Pokret slobodnih građana, odbori Novi Sad.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!